2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis

Tortas ,,Šokoladinė paslaptis''

Pasirodo ne visada tingėjimas ir išlaidavimas priveda prie blogo. Bent jau mane šį kartą privedė net gi prie labai gero ir dar saldaus. Kadangi kiekvienais metais jau taip nutinka, kad labiausiai įtemptos dienos moksluose sutampa su gimtadieniais šeimoje, tai ne visuomet lieka laiko tokiam dalykui kaip tortas. Taigi teko suktis iš padėties. Prekybos centruose tortai būna siaubų siaubas pavadinimu 15 E čia ne riba, todėl užsukau į šokolado parduotuvę, ir nusipirkau šokoladinį tortą. Velnias gi tam tortui kainuot 70 Lt sveriant 1 kg. Bet paragavus žinokit širdis nusiramino, skonis dieviškas! Beliko tik žinoma vienintelis dalykas. Išsikepti tokį pačiai. O ir čia pasirodo situacija buvo labai palanki, nes tortas buvo triufelinis, o prieš savaitėlę buvau įkėlus tokias nuostabiai skanias ,,Šokoladines monetas'' į kurias gal ne visi atkreipėt dėmesį, bet jos labai priminė tą torto pertepimą. Taigi beliko tik susirasti sunkų, drėgną, šokoladinį biskvitą ir imtis darbo. Ir rezultatas, kaip kažkada, Trakuose poilsiavietėje už sienos moteriškė naktį sakė - O teip! Nors ji matyt ten ne apie tortus šnekėjo, bet šio torto skoniui apibūdint puikiai tinka. Beje ar jums taip nebūna, kad atrodo dar ne viską parašei, o jau taip daug prirašei, ir išvis ar kas nors skaito? Na tiek to einam prie torto ;D

Tortas pas mane 25 cm skersmes ir gan plokščias, taigi jei norėsit aukštesnio torto jums teks sunaudoti 1 kg (!) šokolado, arba tiesiog kepti biskvitą mažesnio skersmens formoje.





Biskvitui:

50 g. juodojo šokolado (bent 62%)
50 g. minkšto sviesto
30 g. cukraus pudros
8 v. š. cukraus
3 kiaušiniai
50 g. miltų
1 a. š vanilinio cukraus
žiubsnelis druskos
0.5 a. š. kepimo miltelių
4 v. š. kakavos

Sulaistymui:

2 v. š. cukraus
3 v. š. vandens
2 v. š. brendžio ar konjako

Pertepimui:

250 g. juodojo šokolado  (62% - 65%)
2 v. š. cukraus
200 ml riebios grietinėlės
žiubsnelis druskos

Viršui suglaistyti:

200 g. juodojo šokolado (62% - 65%)
1 v. š. cukraus
1/4 stiklinės riebios grietinėlės


Kakavos pabarstymui

Paruošimas:

Biskvitas:

Sviestą išplakite su cukraus pudra, trynius išplakite su 4 v. š. cukraus ir druska, šokoladą ištirpinkite garų vonelėje įbėrę vanilinį cukrų. Taigi turime tris atskirus indus. Tuomet pakaitomis po truputi į sviesto masę dėkite tai šokoladą tai kiaušinių trynius kiekvieną kartą gerai išplakdami. 
Miltus, kakavą, kepimo miltelius sumaišykite ir po truputi berkite į jau turimą sviestinę masę vis plakdami. Gausis visai ne skysta masė. 
Tuomet baltymus išplakite su likususiais 4 v. š. cukraus iki standžių putų. 
Baltymus per kelis kartus atsargiai įmaišykite į turimą masę. Paruoštą biskvito tešlą krėskite į turimą kepimo formą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tikrinkite su pagaliuku. Iškepusį biskvitą atvėsinkite.

Sirupas sulaistymui:

Cukrų ir vandenį pakaitinkite kol cukrus ištirps, nuimkite nuo ugnies supilkite į dubenėlį ir įpilkite 2 v. š. alkoholio. 

Pertepimo masė:

Šokoladą susmulkinti ir dėti į karščiui atsparų indą. Iš tiesų tai jį reik patupdyt ant garų vonelės, tik puodas su vandeniu turi jau būti nuimtas nuo ugnies, o dubuo su šokoladu ir vanduo puode neturi liestis. Taip patupdžius šokoladą jį pamiršti, tegu sau lengvai lydos.
Tuo tarpu į sausą keptuvę berti cukrų ir ant vidutinės ugnies lydyti, kol šis pradės ruduoti, kuomet atsiras šviesiai rudos putos supilti grietinėlę. Karamelė greit ištirps grietinėlėje. Gautą masę supilkite ant jau tirpstančio šokolado. Tuomet viską išmaišykite.  

Viršaus glaistas gaminasi lygiai taip pat kaip pertepimo masė, skiriasi tik produktų proporcijos. 

Surinkimas:

Atvėsusį biskvitą reikia supjaustyti į kuo plonesnius sluoksnius. Tarkim man gaminant 25 cm skersmens formoje aš biskvitą padalinau į 3 dalis. Taigi pasitelkite į pagalbą darbščiųjų rankų būrelį, nes biskvitai turi būti maždaug 0,5 cm. storio. 

Taigi dedame pirmajį biskvito lakštą, jį sulaistome sirupu, tuomet dedame dalį pertepimo masės, kuri žinoma turi būti katik pagaminta ir šilta, nes kitaip sustings. Tuomet beriame vos vos kelis krislelius jūros druskos, (nes tortas juk Paslaptis). Tuomet ant viršaus dedame sekantį torto lakštą, jį sulaistome, dedame dalį pertepimo masės, ir taip kol nesibaigs biskvitai. (Beje sūdome tik patį pirmąjį pertepimo sluoksnį, vėliau jau nebereik). Likusia pertepimo mase truputi aptepame torto šonus bei viršų ir statome valandai į šaldytuvą.

Po valandėlės pasigaminame glaistą torto viršui, šis taip pat turi būti katik pagamintas ir šiltas nes sustings. Taigi imame tortą, jo viršų bei šonus apglaistome pagaminta mase, viršų galite sušiaušti. Apglaistytą tortą vėl dedam valandai į šaldytuvą. Po valandėlės jau galime jį apibarstyti kakava ir viskas. Palaikome tortą per naktį šaldytuve ir kitą dieną jau galite skanauti!





Pastabos pastabėlės:
Tortą prieš patiekiant geriausia palaikyti apie 20 min. kambario temperatūroje. Tortas nėra purus ir lengvas, jis sunkus ir drėgnas. Kad biskvitai nebūtų sausi negailėkite sirupo sulaistymui.
Jei kas nors atrodo iš kosmoso srities, pvz. glaisto gamyba, tai pažiūrėkite čia. Jei kyla klausimas, kodėl gaminant tą patį skyrėsi kiekiai pertepimui ir glaistui tai atsakymas toks, jog pertepimas turi būti skystesnės konsistencijos, nes valgysit akmenį. O jei tvirtesniu glaistu sutepsite tik viršų nieko neatsitiks. O dėl to, kodėl tortas Paslaptis, tai dėl druskos, degintos karamelės ir mano neoriginalumo, nes mano originalumą sužlugdė Teisė.


Beje, vienas iš ragautojų, skambina kitą dieną iš pat ryto ir klausia, ar dar liko šito torto, nes visą naktį jį sapnavo :D

Skanaus! 

11 komentarų:

  1. Oh tu velnias, kiek cia velniskai daug kaloriju, taciau velniskai gundantis, o skonis turetu buti velniskai geras, manau net pats velnias to skonio pavydetu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, skonis tikrai velniškas, o kalorijų geriau net nepradėt skaičiuot :D Bet jei atsipjaut mažą gabalėlį, tai nieko blogo neatsitiks ;D

    AtsakytiPanaikinti
  3. darysiu Kaledoms....

    AtsakytiPanaikinti
  4. Smagu, linkiu sekmės. Ir būtinai gerai negailėdami sudrėkinkite biskvitus. Galite ir daugiau sulaistymo sirupo pasidaryti. Kadangi pati pertepimo masė nenoriai įsigeria į biskvitą, taip išvengsite sauso torto ;))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaminau iskarto du, su biskvitais privargau, na kai reikejo pjautyt..fuf kaip man trupejo viskas..Bet sulipdzius biskvita ir viska sutepus ir po to paragavus..fantastiskai skanu buvo, nei vieno ragavusio abejingo neliko=] aciu uz recepta;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai džiaugiuosi, kad patiko! Šis tortas tikrai abejingų nepalieka, ypač tų kurie neįsivaizduoja desertų be šokolado ;)) Aš visuomet plonu peilio smaigaliu įpjaunu biskvito kraštelius,tuomet apvynioju įpjovas siūlu ir dažniausiai be jokio vargo biskvitas persipjauna :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. šauniai atrodo!!! būtinai išbandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ne nu ir kodėl man reikėjo įlysti į Jūsų blogą... šitą bandysiu, nežinau kada, bet bandysiu, kepsiu ir jau matau kaip virtuvėj siautėsiu ir kaisiu, bet kepsiu...
    ir man labai smagiai skaitosi visi Jūsų postai, kažkaip limpa ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, gal jūsų pagyrimas bus spyris įdėti naujų įrašų su receptais, nes kol kas tam vis nerandu laiko, nors ir pačiai jau tortai naktim sapnuojas ;))

      Panaikinti