2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Kapučino tortas

Pagaliau aš savo rogėse, pagaliau tortai, pagaliau žodžiai liejasi laisvai. Nežinau, kas man daros kai į blogą keliu ne tortų receptus, tačiau aš prarandu amą. O apie tortus visada yra ką papasakot. Tarkim šis tortas. Planavau jį kepti per savo gimtadienį, vėliau per Kalėdas, galiausiai taip ir neišsikepiau. O šiandien vėl atsidariau savo paraštę su šio torto receptu ir galvoju, matyt jau metas. Taigi, galiu drąsiai teigti, aš jau seniai buvau atradus ką skanesnio. Kai panardinau kavą į kaistančią grietinėlę, įpyliau cukraus...tuo momentu norėjos visus tuos 750 ml su šaukštu ir išsrėbti. Bet aš žinoma susilaikiau. Tuo momentu iš svetainės pradėjo sklisti šūksniai - kas ten taip skaniai kvepia? Kurie nesiliovė tol, kol grietinėlė vėso ant palangės. Tik patarimas - naudokite tikrai kokybišką kavą. Ir kokybiška kava tai ne ta iš pakelio už 10 litų parduotuvėj. Nepasididžiuokit ir nusipirkit kavos pupelių bei susimalkite patys. Ir dar, manau čia tiktų tik nerūgšti kava, su lengvu riešutų prieskoniu (ne aromatizuota). Tiesiog nepatikėsit, bet atradau kokia yra skanaus torto paslaptis. Tai kokybiški produktai. Ypač pagrindinės sudedamosios dalys, ypač šokoladas ir ypač kakava. Dar šiek tiek apie labai aktualų klausimą. Kiek laiko trunka šio torto gamyba? Patarimas - biskvitą ir kremą pasiruoškite iš vakaro, kitą dieną nebus kas veikti. Vakare taip pat tiesą sakant nebus kas veikti, kol keps biskvitas pasigaminsite pertepimą, o šis per naktį atvės ir viskas. Tiesą sakant tai vienas iš lengviausių ir skaniausių mano mėgintų tortų. Taip, kad rišamės prijuostes ir gaminam.



Reikės (24 cm skersmens apvali forma):

Tešlai:
8 kiaušiniai
160 g. cukraus
130 g. miltų
30 g. kakavos

Pertepimui:

750 ml plakamosios grietinėlės
200 g. balto šokolado*
120 g. cukraus
2 a.š kavos

*Princas ir Karūna netinka, jie blogos kokybės ir šokoladą sutraukia. T.y. juose per mažai kakavos sviesto. Ir niekaip negaliu atsiminti, kiek gi jo turi būti todėl tik galiu pasakyt, kad aš naudojau Schogetten.

Paruošimas:

Biskvitui atskirti trynius nuo baltymo. Viename dubenyje išplakti trynius su cukrumi, plakti apie 5 min, kol suputos ir cukrus ištirps. Tuomet kitame dubenyje suplakti baltymus. Baltymų masę sudėti į trynių masę ir palengva nemarmaluojant lengvais judesiais šiek tiek sumaišome tarpusavyje. Tuomet kitame dubenyje sumaišome miltus su kakava ir supilam mišinį į kiaušinių plakinį. Dabar jau viską atsargiai išmaišome iki vienalytės masės, tačiau taip atsargiai, kad neišmakaluotume baltymų. Taigi paruoštą tešlą pilame į kepimo formą ir kepame apie 20 min iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus visiškai atvėsiname ir supjaustome išilgai į 3 dalis.

Kremui:

Grietinėlę supilame į puodą nesvylančiu dugnu. Ją pradedame kaitinti ant vidutinės ugnies. Tuomet įdomioji dalis. Į grietinėlę reikia panardinti kavą, bet taip, kad joks grūdelis į tą grietinėlę nepakliūtų. Todėl čia reikia susigalvoti ką naudoti. Ar tai būtų labai tankus arbatos sietelis, ar kavos filtras, per kurį kava galėtų prasiskverbti į grietinėlę, bet ne grūdeliai. Aš naudojau kavos filtrą. Panardinau jį, pamakalavau šaukšteliu, palaikiau, kol grietinėlė įgavo kreminį atspalvį (apie 1-2 min.). Filtrą su kava reikia panardinti kai grietinėlė jau šiek tiek įkaista. Tačiau aš neleidau jai kunkuliuoti ir užvirti. Visuomet laikiau ant ribos. Išėmus kavą, į grietinėlę suberiame cukrų ir lengvai išmaišome. Tuomet į grietinėlę po truputi nuolat maišant su šluotele, kad tirpstantis šokoladas nenusėstų ant dugno berti šokoladą. Svarbiausia įmaišant šokoladą nemaskatuokite neplakite, o lengvai maišykite. Kuomet subersite visą šokoladą ir šis ištirps, nuimkite grietinėlę nuo ugnies ir supilkite į švarų, sausą indą. Grietinėlę pradžioje atvėsinkite kambario temperatūroje, vėliau statykite į šaldytuvą. Geriausia per naktį. Gali būti, kad vėstant paviršiuje susidarys šiokia tokia plėvelė, ji lengvai pamaišius su šluotele dingsta. Atvėsusi grietinėlė bus sutirštėjusi. Beliks išplakti iki standumo. 

Surinkimas:

Imti vieną biskvito lakštą, dėti jį ant lygaus paviršiaus, tepti 1/3 grietinėlės masės, taip sluoksniuoti kol baigsis biskvitai. Tuomet su likusiu 1/3 kremo aptepti viršų ir šonus, išlyginti kraštus ir jei liks kremo dar ir padailinti su konditeriniu švirkštu. Prieš patiekiant palaikykite apie 3 valandas šaldytuve. Geriausia palikti per naktį. Tortas sutvirtės, o skonis taps vientisesnis.




Skanaus!

Šaltinis: čia


24 komentarai:

  1. Labai jau skaniai atrodo!!

    http://ritosvirtuve1.blogspot.com/

    AtsakytiPanaikinti
  2. o negalima būtų naudoti tirpią kavą arba kavos nuoviro šiek tiek?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuoviro tai tikrai ne, nes neišsiplaks grietinėlė, dėl tirpios kavos greičiausiai galima, tik skonis gali šiek tiek skirtis.

      Panaikinti
  3. Nors manęs dėl šio torto klausė asmeniniame pašte, tačiau dėl interneto trikdžių negaliu atsakyti paštu, todėl tikiuos perskaitysite čia. Šio torto tikrai niekuo papildomai nereikia laistyti per naktį pastovėjęs biskvitas puikiai prisigeria grietinelės. Iš kitos pusės jei jau sulaistėte nieko blogo nenutiks vis gi alkoholio čia nelabai noris nebent šiek tiek švelnaus kreminio likerio. Bet šeip šitas receptas labai geras aš nei ko pridėčiau nei ką atimčiau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena ,Zivile. Kremo recepte nurodytas cukrus, aprasyme grietineleje tirpdomas tik sokoladas. Kur dingo cukrus,ka daryti su juo ? Aciu uz atsakyma :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oj, taip isijaučiau aprašinėdama kaip panardinti kavą, kad net pamiršau apie cukrų. Kuomet išimsite iš grietinėlės kavą, supilkite cukrų, išmaišykite, o tuomet berkite šokoladą.!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cukraus neiberiau jau.....:) Ziuresim rytoj kas gavosi ;)

      Panaikinti
    2. Kai atvės, prieš plakdama paragaukite ar užtenka cukraus, jeigu neužteks galite plakimo metu, prieš baigiant plakti įpilti tiek cukraus, kiek trūks. Nes iš esmės tai bus ta pati plakamoji grietinėlė tik su kavos ir šokolado prieskoniu ir plaksis taip pat, tad ir cukraus galite dėti kaip ir plakdama grietinėlę.

      Panaikinti
  6. Labai skanus tortas. As dejau i grietinele tirpia kava :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, šis tikrai vienas skanesnių, drėgnas ir kvapnus, smagu, kad išbandėte ir patiko ;)

      Panaikinti
  7. Turiu beda.. Palaikiau krema saldytuve virs 2h, bet jis visiskai nesiplaka, nors yra atsales. kaip skystas taip skystas. Viska dariau pagal nurodymus, net ir sokoladas butent tas. Kaip prikelti is numirusiu ta skysti i krema? Visgi nesinori ispilti i kriaukle, nes produktai nepigus(apie 16lt atsiejo kremas). Ka patariate? Nezinau ar spesite skubiai atsakyti :(( taip ilgai ruosiaus gaminti sita tortuka, jau virs metu ziuriu i recepta, ir va neisejo.. nors tikrai ne pirmas ir ne desimtas tortas,kuri gaminu..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsakau greitai - arba kremą per trumpai palaikėte šaldytuve, arba pavedė prasta grietinėlė kuri galbūt buvo 35pr. riebumo. Esu pastebėjus, kad tokios grietinėlės kartais neišsiplaka. Vis gi, man atrodo 2 h. šaldymo šiam kremui buvo mažai. Gelbėjimo planas - panaudoti želatiną. 20 g. želatinos užpilti puse stiklinės vandens, palaikyti apie 15 min. kol išbrinks, tuomet ant lėtos ugnies ištirpinti želatiną kol neliks grūdelių ir nuolat maišant grietinėlės masę į ją supilti želatiną.

      Panaikinti
    2. O dabar atsakau lėtai - iš tikrųjų nežinau net kur galėjo būti padaryta klaida, kad grietinėlė nenori plaktis. Vis gi pastaruoju metu pastebiu, jog nors 35% grietinėlė yra skirta plakimui, ji nesusiplaka, todėl naudoju tik 36% riebumo grietinėlę. Jeigu jūsų grietinėlė buvo 36% riebumo, galbūt neleidote jai atvėsti iki kambario temperatūros prieš dedant į šaldytuvą, arba jame laikėte per trumpai. Bet kokiu atveju, visi kremai kurie privalo būti standūs savaime, lengvai išgelbėjami želatinos pagalba, jo tikrai nereikia išmesti. Iš tiesų labai sudėtinga pasakyti, kodėl kremas nepavyko, nes nemačiau viso gaminimo eigos, o kaip žinia su desertais taip jau būna, menka klaida gaminimo eigoje gali lemti tai, jog galutiniame etape jis nepavyksta. Beje šaltinio nuorodoje yra šio torto receptas su video.

      Panaikinti
  8. Išmėginau ir aš, tikrai labai skanus, drėgnas, tik man kremas per saldus, tai kitą kartą dėsiu kur kas mažiau cukraus :) ai, o vietoj kavos dėjau kapucino kavos miltelius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad patiko! Cukraus kiekis nurodytas pagal originalų receptą, tačiau jeigu per saldu cukraus kiekį tikrai galima mažinti :)

      Panaikinti
  9. sveiki. na va, pirma karta kremas isejo idealiai... o va dabar esu išsigandus, rytojui turiu padaryti šį tortuką, vakar išsiviriau kremą, šį rytą jį plakiau, kažkaip nenorėjo plaktis, vis plakiau plakiau ir taip staigiai jis man persiplakė ir sušoko kaip perplakta grietinėlė... tikrai nesupratau del ko taip nutiko... nes jis taip ir nebuvo pasiekęs reikiamos konsistencijos ir iš skystos, staiga pavirto skystu sutrauktu kremu... staigiai lėkiau pirkti produktų ir iš naujo išsiviriau.... dabar nuo 12val stovi šaldytuve, visą naktį galimybės jo laikyti jau nebeturiu.... kažin kiek trumpiausiai jį galėčiau laikyti šaldytuve ir plakti? dar turiu mintį, o jei įdėčiau į jį prieš plakant grietinėlės standiklio?
    oij kaip neramu... o jei vakare plakant vėl nesigaus, tada man bus šakiai...
    laaabai lauksiu Jūsų atsakymo.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Svarbiausia, kad prieš plakant būtų visiškai atvėsęs. Plakimo principas toks pats kaip ir įprastos grietinėlės - gerai išsiplaka tik visiškai atvėsinta grietinėlė. Taip pat patariu plakant grietininius kremus laikytis kelių taisyklių - grietinėlė ar šiuo atveju grietinėlė su priemaišomis turi būti šali, indas kuriame plakate geriausia kad būtų geležinis, o grietinėlė kurią naudojate - bent 36% riebumo. Nors ir 35 procentų grietinėlė yra skirta plakimui, man ne kartą su ja yra nenusisekę, todėl visada naudoju bent 36 procentų riebumo.

    AtsakytiPanaikinti
  11. ačiū Jums, bandysiu, vienintelis dalykas iš tų kur parašėt, mano indas buvo stiklinis... tikiuosi pasiseks, dar vis laukiu ir laikau šaldytuve, jau 5val.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Per 5 valandas tikrai turėjo visiškai atvėsti. Iš esmės tą šaldymo procesą galima pagreitinti ir idėjus indą su grietinėlės kremu į vonelę su ledukais, vis lėtai pamaišant, tuomet visi kremai taip pat atvėsta labai greitai. Jeigu pavyko pirmą kartą, turi pavykti ir šį kartą, sėkmės, praneškite kaip pavyko :)

      Panaikinti
  12. Niekaip neatradau laiko prasi ešti. Kremas pavyko puikiai. Tikriausiai buvo dubens problema, nes pirmą kartą plakiau geležiniame, antrą kartą stikliniame ir nesigavo. Ačiū už pagalbą, žinosiu visam gyvenimui dabar šią taisyklę.
    Karolina

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai džiaugiuosi, kad viskas pavyko! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki, planuoju šeimos įventei šį tortą kepti. Kilo keli klausimai - jei kremas būtų paruoštas vieną vakarą, o tepamas kitą, t.y. po paros, o ne per naktį? Ar ne per ilgai jam būti šaldytuve? Ir kitas klausimas - ar biskvito kepimui nereikia kepimo miltelių? Ačiū už atsakymą, Renata.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kremą (skystą, dar neišplaktą) galima laikyti šaldytuve ir parą. O kepimo milteliù nereikia :)

      Panaikinti