2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis

Braškinis maskarponės tortas

Kai orai tokie vasariški savaime norisi lengvesnių tortų.  O aš tiesą sakant retai gaminu gaivius vaisinius, grietininius tortus. Bet čia vienas iš tų retų atvejų. Recepto tiesą sakant niekur neieškojau, sulipdžiau iš atminties. Pastaruoju metu visiems ne šokoladiniams tortams pradėjau gaminti labai paprastą biskvitą. O kai yra biskvitas, visos kitos sudedamosios dalys priklauso nuo fantazijos. Pavyzdžiui, aš labai mėgstu gaminti tortus, bet jeigu reikėtų išsirinkti, kuri gaminimo dalis labiausiai nuobodi, tai būtų biskvito kepimas. Todėl džiaugiuos atradus šį biskvitą. Čia būtų ir pastebėjimas tiems, kurie naudoja tuos pirktinius biskvitus iš parduotuvės. Tešlą užmaišyti truks mažiau, nei nueiti iki tos parduotuvės.
Gaila neturiu torto pjūvio, bet jo viduryje įsitaisius braškinė juosta, kuri atgaivina visą tortą.


Reikės (20 cm apvali forma):

Biskvitas:

5 kiaušiniai
1 st. cukraus
1 st. miltų
1 a. š. vanilinio cukraus

Kremas:

250 g. maskarponės
200 g. grietinėlės
1/3 st. cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus

Braškinis sluoksnis:

400 g. braškių
cukraus pagal skonį
25 g. želatinos

Paruošimas:

Biskvitui baltymus išplakti iki standumo su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, po vieną dėti trynius ir toliau plakti. Tuomet suberti miltus ir atsargiai mentele išmaišyti. Tešlą dėti į kepimo formą ir kepti iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Aš visuomet naudoju silikonines biskvitų kepimo formas, todėl automatiškai praleidžių tą dalį, kuri liepia formą ištepti riebalais. 

Kremui paplakite šiek tiek maskarponę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tuomet išplakite grietinėlę iki standumo ir per kelis kartus įmaišykite ją į maskarponės masę.

Braškes sutrinkite su blenderiu, įberkite cukraus pagal skonį. Želatiną išbrinkinkite 1/4 st. šalto vandens. Tuomet ją ištirpinkite arba prikaistuvyje nesvylančiu dugnu arba garų vonelėje. Želatiną supilkite į trintas braškes ir išmaišykite. Masę pilkite į formą, kurioje kepėte biskvitą ir palikite stingti šaldytuve apie 4 h. 

Surinkimas:

Biskvitą pjaukite į 3 dalis. Jis pakankamai drėgnas, todėl papildomai jo nesulaisčiau. Ant pirmojo papločio dėkite dalį kremo, dėkite kitą paplotį. Sustingusios trintos braškės iš formos turi išsiimti gražiai, kaip apvali želė, bei užsidėti ant antrojo papločio. Jeigu želė kraštai didesni nei biskvito, juos apipjaukite. Ant želės tepkite dar dalį kremo bei dėkite paskutinį paplotį. Likusiu kremu aptepkite viršų ir šonus. Palaikykite šaldytuve apie 1-2 h. 

Skanaus!


14 komentarų:

  1. Kas pas jus tiek daug tu tortu suvalgo? Labai grazus tortai, ikvepia ir mane kepti, bet vis numoju - ai negi viena pati valgysiu... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad žinokit yra tokių tortų, kuriuos bent 4 kartus esu kepus, bet nei karto neragavus. O dažniausiai kepu kažkokiom progom, kažkam dovanų, tai taip ir dingsta tie tortai. :) Pamėginkit, jeigu tik yra noro, nebūtina kepti tortus 25 cm skersmens, užtenka 16, tuomet gaunasi visiškai nedidelis tortukas :)

      Panaikinti
  2. o sis tortikas kokio skersmens? pagal sudedamasias dalis,lyg ir nedidukas apie 1,5kg?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 20 cm apvali forma. Taigi tikrai nedidelis. Svoriu nepasakysiu, nes niekada nesveriu :)

      Panaikinti
    2. dar vienas klausimelis. sis tortuka priskirtumet prie gaivesniu?

      Panaikinti
  3. labai jums aciu :) kepsiu si savaitgali,tik gaila,kad neteks paragaut,nes iskeliaus pas uzsakove,kuri norejo kazko naujo ir gaivaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. noriu padekoti uz recepteli. uzsakove labai isgyre. pjuvis atrodo labia skaniai :)

      Panaikinti
    2. Tikiu, aš irgi manau, kad prapjautas šis tortas labai gražiai atrodo :)

      Panaikinti
  4. labai noriu ji isbandyti bet vis bijau kad man tas sustingusi braskes tyre tam torte nebutu perkieta, ar lenva tam torte pergnybama sauksteliu :? iskilo toks keistas klausimas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trintos braškės nesustingsta taip kaip kokia gryna želė, bet tuo metu aš gaminau tą juostą, nes nebuvo šviežių braškių, kai jų yra galima tiesiog į kiekvieną sluoksnį pridėti pjaustytų braškių. Taip pat kartais darau ir šitaip - imu atšaldytas braškes, užpilu kokiais 3-4 v. š. cukraus, ir pakaitinu kol užkaista, tuomet palieku atvėsti, gerai nuvarvinu, kad neliktu skysčio ir sudedu tas braškes į torto vidų. Taip beskonės rūgščios šaldytos braškės tampa saldžiomis.

      Panaikinti