2011 m. spalio 29 d., šeštadienis

Moliūginis ,,Creme caramel''

Šiandien atrodo ta diena, kai pradedu susidraugauti su moliūgu. Su sriubomis iš moliūgo turbūt jau niekada nesusidraugausiu, bet šis moliūginis desertas  tiesiog puikus! Net nesitikėjau, kad pavyks taip skaniai, kad ir kaip viliojančiai Creme caramel atrodė štai čia.
Tiesą sakant rytas prasidėjo trim mėlynėm ant kojos, nes eidama į virtuvę užkliuvau su šlepete už laiptelio ir nukritau, vėliau vietoj karamelės išsiviriau atlaidų saldainių, kuriuos prie bažnyčios susuktus į lazdeles pardavinėdavo vaikystėj močiutės, ir galiausiai vietoj 45-50 min. mano Creme caramel kepė visą valandą.
Tačiau nepaisant visko, artėjant moliūgų šventėms, jei tik mėgstate ir neturite kur dėti šių miniatiūrinių daržovių, arba tiesiog manote, kad moliūgas šiaip niekam tikęs sutvėrimas, tikrai siūlau išmėginti moliūginį Creme caramel! :)


(Gaunasi 10 štai tokių  indelių)

Reikės:

Karamelei:
1 stiklinės cukraus
4 v. š. vandens 

Kremui:
5 kiaušiniai
1/3 st. cukraus
6 kupini v. š moliūgų tyrės
1 a. š. cinamono
1 a. š. vanilinio cukraus
1/8 a. š. malto imbiero
1/8 a. š. maltų gvazdikėlių
žiubsnelis druskos
žiubsnelis muskato
1 3/4 stiklinės pieno 



Gaminimas:

Visu pirma moliūgų tyrės būna pirkti skardinėse, tačiau Lietuvoje namačiau, todėl moliūgų tyrę ne prasčiau galima pasigaminti namie. Tiesiog išskobtą moliūga supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėjus į kepimo skardą odele žemyn, kepti apie 30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet atskirkite nuo žievės ir susmulkinkite blenderiu. Jei kaip ir man jie nė velnio nenorės kepti, vis tiek pakepus apie 30 min. išimkite iš orkaitės, atskirkite nuo žievės, supjaustykite kubeliais, užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir pavirkite, kol truputi suminkštės, bet dar nebus praradę formos. Tuomet gerai nuvarvinkite su kiaurasamčiu ir sutrinkite blenderiu. Vis gi kepimas orkaitėje būtų privaloma dalis, nes kepant moliūgas tampa aromatingesnis.

Taigi karamelei, imkite puodą storu dugnu, berkite 1 stiklinę cukraus, 4 v. š. vandens ir net nemėginkite maišyti, jei nenorite atlaidų saldainių. Tiesiog leiskite cukrui lydytis ir burbuliuoti, kol jis pradės ruduoti, tuomet pamaišykite ir įlašinke lašelį į šalto vandens stiklinę, jei sustingsta, vadinas paruošta. Supilstykite į indelius po lygiai. Teisingai paruošta karamelė atvėsusi turi sustingti.(Žiūrėkite video, bus daug paprasčiau įsivaizduoti.) 

Kremui į gilų dubenį įmuškite 5 kiaušinius, dėkite cukrų, visus prieskonius išskyrus vanilę, tuomet dėkite moliūgų tyrę. Viską išmaišykite. Pieną su vaniliniu cukrumi užkaiskite ant virykės, bet neužvirkite, tuomet palikite atvėsti 5 min. ir supilkite į dubenį su kiaušiniais. Viską išmaišykite. Supilstykite į indelius po lygiai.

Indelius su Creme caramel statykite į indą aukštais kraštais, į indą pilkite vandens tiek, kad jis iki pusės apsemtų Creme caramel indelius. Viską uždenkite folija ir dėkite kepti iki 155 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min, o gal ir visai valandai. Iškepęs Creme caramel neturi būti skystas, į jį įsmeigus peilį, jį lengvai ištrauksite visiškai švarų. Kuomet iškeps atvėsinkite ir bent 4 h. statykite į šaldytuvą. Tuomet išveskite indelius į lėkštę ir skanaukite.


Skanaus!

8 komentarai:

  1. Sėdžiu, o pamatęs šį desertą, iš nuostabos atsistoju, nieko negalvoju, tik jaučiu malonumą, nes šio pyrago grožis sako, jog jis tikrai skanus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju, tikrai skanus Creme caramel, ypač patikt turėtų tiems, kurie mėgsta moliūga :) Beje čia ,,low fat'' variantas, recepto originale nurodytas ir variantas su riebia grietinėle :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. nu atrodo tai nerealiai skaniai!! ir tas moliugelis ant virsaus itin simpatiskas, labai fainas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Moliūgėlis iš moliūgo išdrožinėtas :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laaabai labai skaniai atrodo! Moliūgus tik tik pradedu atrasti, bet jau žinau, kad šis desertukas man tikrai patiktų :)), o dar taip gražiai papuoštas ;) Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Reda, aš taip pat paragavus kartelį moliūgų sriubos nurašiau jį ilgam laikui, kol neatradau, jog desertai su juo tikrai skaniai pavyksta :))Papuošimas, į šiandienos šventės temą, beje maniau, kad niekas Lietuvoje per daug nešvenčia tos moliūgų šventės, bet visą vakarą vaikai ėjo saldainių prašyt :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip graziai atrodo, bet nebandysiu, nes visada neiseina...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju! Keista, kad nepavyksta, nes iš tiesų lengvai pagaminama

      Panaikinti