2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

Triufelinis tortas

Tiesą sakant, pradėsiu nuo to, jog skonis šio torto ypatingas! Ypač tiems, kurie mėgsta šokoladą pamirkytą šokolade ir apibarstytą šokoladu. O jei jūsų mėgstaiausias kartusis šokoladas? Tada nėra nė ko dvejoti. Bent jau aš nedvejojau, kai atėjo laikas kartaus šokolado mėgėjų gimtadieniams. Tiesą sakant, kuomet jį gaminau pirmą kartą, torto lakštai kartais nenorėdavo atlipti nuo popieriaus, kremas galbūt truputėli buvo per skystas. Na ir šiaip atrodė jog labai jau daug krapštymosi kepant 8 torto lakštus atskirai. Bet kepant 2 kartą atrodė vieni niekai :)


Beje, kiekiai nurodyti  18 cm skersmes tortukui. Jei padidinsit produktų kiekį dvigubai, išeis 24 cm skersmens tortukas.

Biskvitams:

4 kiaušinių
100 g. cukraus
1,5 v.š. karšto vandens
1,5 v.š. kakavos miltelių
4 v.š miltų
1,5 v.š. krakmolo

Sirupui:

3 v. š. vandens
3 v. š. cukraus
1 v.š. brendžio arba likerio

Kremui:

150 g. šokolado*
500 ml plakamosios grietinėlės

*aš naudoju 100 g. ,,Karūnos'' juodojo šokolado, ir 50 g. 85% juodojo šokolado.

Paruošimas:

Visų pirma iš vakaro, prieš kepant tortą pasiruošiame grietinėlės kremą. Grietinėlę kaitiname beveik iki virimo ir supilam ją ant smulkiai supjaustyto šokolado. Viską truputėli išmaišom, kol ištirps šokoladas. Atvėsiname ir dedame nakčiai į šaldytuvą. 

Kitą dieną kepimo popierių dedame į skardas ir nusipiešiame 18 cm. skersmens apskritimus, viso 8. Visus lakštus reikia pasistengti kepti vienu metu, tačiau man jie visi netlpo, todėl kepiau vienu metu po 4. Likusiems 4, kurie laukė savo eilės 5 minutes nieko baisaus neatsitiko. 

Biskvitams atskiriame kiaušinio trynius nuo baltymų ir sudedame į skirtingus dubenis. Pradedame plakti baltymus ir beriame 50 g. cukraus, plakame tol, kol apvertus dubenį su baltymais, jie niekur nenorės iškristi. Išplaktus baltymus trumpam atidedame į šoną. Imame dubenį su tryniais, beriame likusius 50 g. cukraus ir išplakame iki baltumo. Tuomet kakavą ištirpiname 1,5 v.š. karšto vandens. Pilame į tešlą su tryniais, išmaišome. Įsijojame miltus ir krakmolą, vėl išmaišome. Galiausiai per 3 kartus atsargiai, vadinasi ne su mikseriu, įmaišome baltymus. Tešlą paskirstome taip, kad užtektų 8 apskritimams, maždaug 0,5 cm. sluoksniu. Šauname į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 5-8 min. Iškepusius lakštus atvėsiname. 

Sirupui vandenį su cukrum pakaitiname iki užvirimo, truputėli atvėsiname ir pilame šaukštą alkoholio. 

Kremą išimame iš šaldytuvo, suplakame iki standumo, svarbiausia jog būtų ne per skystas. 

Tuomet surenkame torta: 
svarbiausia, jog reikia nuimti ne biskvitą nuo popieriaus, o popierių nuo biskvito. Tiesiog dėkite biskvitą ant lėkštės popieriumi į viršų ir lupkite popierių. 
Taigi sluoksniuojame - biskvitas, sirupas, kremas ir taip kol neliks biskvitų, viršų ir šonus taip pat aptepame kremu, ir paliekame šaldytuve sustingti, papuošiame kaip patinka. 

Skanaus!



Šaltinis: čia

4 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo. Tie papuošimai nuostabiai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkoju :) Puošybą ateityje reiks tobulinti, nes labai mažai kantrybės ir kruopštumo pas mane :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žiūriu vis į tortus ir nelabai suprantu.. kaip tuos šonus padaryti taip gražiai? ;]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žiūrint, apie kuriuos šonus kalbat, jeigu apie šokoladinę tvorelę aplink tortą, tai viskas labai paprasta. Išspausti plona linija tirpintą šokoladą ant sviestinio popieriaus kuris būtų tokio ilgio, kad apjuostų visą tortą. Sulaukti to momento kuris trunka apie minute, kai šokoladas jau šiek tiek sustingęs ir tuo pačiu dar lankstosi, ir apjuosti juo tortą. Kai visiškai sustingsta sviestinį popierių atsargiai nulupti. Jei kalbate kaip išlyginti torto šonus, tai taip pat paprasta - tereikia gerai suvaldomo kremo, kuris pasiduoda formavimui bei specialios mentelės tortui glaistyti, dar paprasčiau glaistant torto šonus turėti pašonėje dubenį su karštu vandeniu. Palaikius kelias sekundes jame mentelę, nušluostyti servetėle bei lyginti torto šonus. Įkaitusi mentelė beveik tobulai išlygina visa tortą.

      Panaikinti