2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Ponas kugelis

Nors visada įdomiausia ir smagiausia kepti pyragus ir gaminti kitus desertus, bet taip sakant desertais gyvas nebusi (arba bent jau sotus ir sveikas). Va tuomet ir pradeda suktis galva ką gi pietums gaminti šiandien? Žinoma, tradiciniai lietuviški bulviniai patiekalai nėra patys nekalčiausi, liesiausi, tačiau štai tarkim kugelis - juk neskaičiuojant bulvių...jame nėra nieko labai kaloringo ar ne? ;)


Minkštutis ir purutis, švelnaus skonio ir laabai gražios spalvos.


Formai 35 x 23 cm

Reikės:

10 nemažų bulvių
2 kiaušinių
2 svogūnų
2 v. š. majonezo
400 ml pieno
500 g. vištienos krūtinėlės
3 lauro lapų
pipirų pagal skonį
druskos pagal skonį
aliejaus skardai patepti

Gaminimas:

Bulves ir svogūnus sutarkuoti. Išmaišyti, kad nepajuoduotų bulvės. Tomet mušti kiaušinius, supilti pieną, įdėti majonezą, druską ir pipirus. Vištienos krutinėlę supjaustyti mažais kubeliais ir suberti į bulvių masę. Galiausiai sudėti lauro lapus. Kepimo formą ištepti aliejumi ir pilti kugelio masę. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min.

Skanaus!

Tiesa, receptą atkapsčiau čia

12 komentarų:

  1. Atsiprašau, bet čia ne joks ne kūgelis, o paprasčiausias kugelis.

    [b]1 kūgẽlis sm. (2)[/b]
    1. kauburėlis, iškilimas: Danties kūgelis (anat. tuberculum dentis) rš. Stiebas pasibaigia viršūniniu pumpuru, kuriame randame stiebo augimo kūgelį su lapų pradmenimis J.Dag. Karpių šeimos žuvims neršto periode ant kūno paviršiaus atsiranda juntamieji kūgeliai T.Ivan.
    2. anat. akies juslinė ląstelė: Akies tinklainėje yra dvejopas šviesai jautrus aparatas: lazdelės ir kūgeliai rš.


    1 [b]kùgelis[/b] (plg. l. kugiel, vok. Gugel) sm. (1) J kul.
    1. tarkuotų bulvių kepinys, plokštainis: Atnešk didelių ropučių kùgeliuo Trg. Kugelio mes tankiai prasikepam Krkl. ^ Po šabos ir po kùgelio! Pgr.
    2. smulkių žuvų šutinys: Iš tokių žuvų tik kùgelis dėt Ktk.

    šaltinis: „Lietuvių kalbos žodynas (t. I–XX, 1941–2002): elektroninis variantas / redaktorių kolegija: Gertrūda Naktinienė (vyr. redaktorė), Jonas Paulauskas, Ritutė Petrokienė, Vytautas Vitkauskas, Jolanta Zabarskaitė. – Vilnius: Lietuvių kalbos institutas, 2005.– www.lkz.lt.
    ISBN 9986-668-98-0

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už pastebėjimą, pataisiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Miela Živile, prašom nesupykti, tačiau tavo tinklaraščio pavadinimas taip pat su klaidomis. Turėtų būti "sviesto lydymai", nuo žodžio lydyti, išlydyti. Pas tave "sviesto lydimai", nuo žodžio lydėti, palydėti. Nebent, sviestas tave kažkur lydi... :)
    Klaidų pasitaiko pas visus ir nieko čia naujo, bet klaidos pavadinime garbės nedaro tau pačiai.

    Ir dar, neleidi komentuoti anonimiškiems lankytojams, gal tiesiog nežinai. Reiktų pataisyti nustatymus, nes ne visi skaitantys tavo tinklaraštį turi profilius. Sulauktum daugiau komentarų... (jei tik to nori, žinoma).

    Linkiu sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ausrra, pavadinimas yra teisingas, lydimai nuo žodžio lydėti, o ne lydyti :) juk jei, vieną kartą neišėjo parašyti kugelis, nereiškia jog nepastebėčiau šitokios klaidos :) Be to, kodėl sviestas negali lydėti? juk savaitės irgi nevalgomos, tai kaip jos gali būti skanios? Na žodžiu, juk ne kalbos pirtelė čia, o maisto blogas :)
    Dėl komentarų ačiū, būtinai pakeisiu nustatymus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mane tas kŪgelis irgi prajuokino :) nors galvojau, gal buvlių patiekalas įmantria forma pateiktas bus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na tiesiog kirtis ant tos u toks, kad kartais noris sakyt ū ;D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai skanus tas ponas :) Vis bandydavau iškepti kugelį, kuris mano vyri patiktų labiau nei jo mamos kepamas ir pagaliau pavyko. Šitas skanesnis :)

    Smagu, kad atsiranda kalbininkų, siekiančių ištaisyti VISAS klaidas internete, bet gal palikite bent jau blogų pavadinimus ramybėje? Kai jau prajuokina kŪgelis, tai gal nereikėtų rašyti bUVlių, ar ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai džiaugiuosi, jog kažkam patiko ne tik Pono pavadinimas, tačiau štai, pasigamino, pasidžiaugė, jog skanu, juk tam ir skirtas maisto blogas :) Smagu, Laura, kad jums patiko, aš taip pat, vis mėginu iškepti ką nors skaniau nei mama kepa :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ieskojau kugelio recepto, o rdau lietuviu kalbos pamokele. Tik deja ir autore ir komentatoriai raso su klaidom. Paskaitykit recepto pradzia- zodiz TUOMET rasosi su "uo" o ne su "o". O pas kalininke zodis ulves, kazkodel "buvles".
    Gal pries komentuojant kitu klaidas vertetu pirmiausia savo postus paskaityt :).

    O receptas atrodo visai nesudetingas, reiks ismegint, aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. ir pati priveliau klaidu :)))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Va tuomet ir pradeda suktis galva ką gi pietums gaminti šiandien? Tuomet ;D man atrodo šitas receptas prakeiktas, mano recepte klaidų tikrai nėra, ir buvo tik vienintelė. Sekmės gaminant :)

    AtsakytiPanaikinti