2011 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Amerikietiškas pyragas

Visuomet, kuomet ruošiu šį pyragą atsimenų šitą dainą...bye bye, miss american pie tuomet niuniuojasi viso pyrago ruošimo  metu :)



Na, o dabar apie patį pyragą. Receptas prieš kelis metus užtiktas riebiai amerikietiško stiliaus receptų svetainėje. Tiesiog, sakyčiau ta sveitainė puikiai tinka atsikalbėti save nuo smaližiavimo, nes stebint ten pateiktus receptus, kaip sviesto kremas keksiukams...apsąla ir širdis ir jau nesinori  nieko saldaus dėti į burną. Neatlaiko akys kai į sviesto kalną beria beria ir vis beria cukraus pudrą...tuomet privarvina dažų ir papuošia keksiuką. Vaizdas žudo, kaip skonis nežinau, ir nenoriu sužinoti :) Tai štai, ir vėl aš ne apie patį pyragą. Recepto originalo įdare labai daug sviesto, cukraus ir miltų. Jei norite tikrai riebiai amerikietiško pyrago galite pasižiūrėti štai čia. Beje, ten video taigi galit ir šiaip pasižiūrėti kaip gaminama. Na, o maniškis  lygiai toks pats tik vos vos liesesnis, tačiau per kelis metus ,,atkaltas'' variantas. Na, o skonis žinoma pasakiškas, skaniausia valgyti šiltą su vaniliniais ledais :)


24 cm apvaliai formai.

Tešlai:

250 g. miltų
180 g. sviesto
žiubsnelis druskos
1,5 v. š. cukraus
75 ml šalto vandens

Įdarui:

3 nemaži obuoliai
1 v. š. citrinos sulčių*
3 v. š. rudojo cukraus
2 v. š. balto cukraus**
1 a. š. sviesto
1 a. š. miltų
1 a. š. cinamono

*jei obuoliai saldūs, dėkite 2 šaukštus citrinos sulčių
** jei obuoliai saldūs dėkite vienu šaukštu mažiau

1 kiaušinis pyragui aptepti 

Paruošimas:

Miltus berkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite kubeliais supjaustytą sviestą. Sutrinkite sviestą ir miltus tarp pirštų, kol neliks stambių sviesto gumulėlių. Tuomet berkite cukrų, druską, pilkite vandenį ir išminkykite vienalytę tešlą, kuri neliptų prie rankų. Tešlą padalinkite į dvi dalis, vieną didesnę pyrago pagrindui ir vieną mažesnę pyrago juostelėms. Padalinta tešlą dėkite į šaldytuvą bent 30 min. 
Kol tešla šąla pagaminkite įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Į tą patį dubenį dėkite cukrų, citrinos sultis, miltus, cinamoną. Sviestą išlydykite ir taip pat supilkite į dubenį su obuoliais. Viską gerai išmaišykite.
Kuomet tešla sušals ant stalo paviršiaus berkite miltus ir iškočiokite pyrago pagrindą. Jį dėkite į kepimo formą, gražiai išlyginkite kraštus. Į vidų suberkite obuolių įdarą. Tuomet imkite mažesnį tešlos kamuoliuką, jį iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis, papuoškite pyrago viršų. Kiaušinio plakiniu aptepkite pyragą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40 min.

Skanaus!


2 komentarai: