2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Pyragaičiai su bezė

Ilgai galvojau mėginti ar nemėginti pasigaminti  bezė, ir kiek cukraus bei kiaušinių reikės sugadinti. Bet kaip bebūtų keista pavyko iš 2 karto. Nors ir ne tobulai, tačiau kaip ir rašo aprašyme per 2 min išspaudus konditeriniu švirkštu forma nepakito, ir nors nuotraukoje atrodo kitaip, tačiau tai dėl to, jog aš kairiarankė. Taigi formaliai bezė man pavyko. O realiai seniai norėjau papuošti šia mase kokį tortą, tik visiškai neįsivaizdavau ar man pavyktų ją pasigaminti. Ilgai atidėliojusi vis gi nusprendžiau pasinaudoti laisvomis dienomis ir bandyt laimę, nes sprendžiant iš mano įrašų šį mėnesį laimės mėginti nelabai buvo kada. 
Taigi, man patikdavo parduotuviniai bezė pyragaičiai su trapios tešlos krepšeliu ir braškių uogiene viduje, su pabarstukais, matyt retas nėra jų ragavęs. Todėl sugalvojau gamintis būtent juos. Dar man patinka kai bezė būna šiek tiek apdžiuvus. Labai skanu :) 





Reikės:

Trapios tešlos krepšeliams:

125 g. miltų
90 g. sviesto
žiupsnelis druskos
1  v. š. cukraus
35 ml šalto vandens


Įdarui:

Braškių uogienės

Bezė:

2 baltymų
240 g. cukraus
1 a.š citrinos rūgšties

Gaminimas:

Pirmiausiai reikia pasigaminti trapios tešlos krepšelius. Miltus berkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite kubeliais supjaustytą sviestą. Sutrinkite sviestą ir miltus tarp pirštų, kol neliks stambių sviesto gumulėlių. Tuomet berkite cukrų, druską, pilkite vandenį ir išminkykite vienalytę tešlą, kuri neliptų prie rankų. Tešlą dėkite į šaldytuvą bent 30 min. Aš krepšelius kepiau formoje skirtoje keksiukams, todėl jie išėjo nelabai išvaizdūs, tačiau skonis nenukentėjo. Tiesiog iškočiojau tešlą, išspaudžiau apskritimus, juos dėjau į keksiukams skirtas duobeles formoje ir su mažesne taure suformavau krepšelius. Kad krepšeliai kepdami neiškiltų reikia arba labai darbščiai juos subadyti šakute, arba imti kepimo popieriaus, dėti ant krepšelio, pilti džiovintų pupų ir tuomet kepti. Krepšelius reikia kepti kol paruduos apie 10 min iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Jiems iškepus juos visiškai atvėsinti.

Bezė masė dar įdomesnis dalykas šiame pasaulyje todėl aš ją ir mėginau. Anot patyrusių tetų reikia labai pasiruošti bezė gaminimui. Taigi reikia imti sausą švarų, neriebaluotą dubenį. Iš mano skaudžios patirties geriausia metalinį. Visi kiti indai, kuriuos naudosit taip pat turi būti sausi švarūs ir neriebaluoti. Taigi esmė aiški bezė mėgsta švarą. Kitas žingsnis pasiruošti šalia didesnį dubenį su šaltu vandeniu. Kai jau pasiruošėm, įmušam į paruoštą sausą dubenį baltymus, tačiau taip, kad nepatektų nei lašas trynio, kitaip bezė nepavyks. Tuo pat metu pilam cukrų į puodą virimui ir užpilam 6 v. š. vandens, statom ant viryklės, nieko nemaišom, tačiau akylai stebim. Taigi vienam puode verda sirupas, o kitame tuo metu jūs turite plakti baltymus iki labai standžių putų. Tačiau reikia stebėti ir sirupą, nes iš esmės bent jau man buvo labai sunku nuspėt kada jis paruoštas. Sirupas pradės burbuliuot ir atsiras tirštos klampios, baltos putos, tačiau jokiu būdu ne rudos, tuomet bezė nepavyks. Sirupas turi būti skaidrus. Taigi suplakus baltymus ir turint skaidrų baltai putojantį sirupą, jį pilam į baltymus per mikserio šluoteles. Tada supilus staigiai statome dubenį su baltymais į paruoštą dubenį su šaltu vandeniu ir plakame apie 10 min. Per tą laikotarpį įvarviname ir 1 a. š. citrinos rūgšties. Bezė turi būti labai standi ir blizgi, ji turi stovėti taip kaip ją pastatysit. Dar anot tetų bezė visiškai nedraugauja su želatina, todėl nepuoškite bezė nieko kame yra želatinos. 
Tai štai pasiruošus kremą juo reikia skubėti puošti norimą objektą. Mano atveju aš į krepšelius dėjau po 1 a.š uogienės ir ant viršaus konditeriniu švirkštu puošiau bezė, ir aišku kaip be pabarstukų.

Taigi šį kartą grynai eksperimentinis receptas, tačiau aprašymas pakankamai tikslus, bent jau esminiai momentai. Supratau jog reikia metalinio dubens, nes jis greičiau atvėsta nei plastmasinis, įmerkus jį į šaltą vandenį, ir supratau, kad matyt visa esmė labai gerai išplakti  baltymus prieš pilant sirupą bei atitaikyti kada sirupas paruoštas. Kita stotelė tortas, žiūrėsim kaip išeis.

Skanaus!


Šaltinis: čia

3 komentarai:

  1. "Dar anot tetų bezė visiškai nedraugauja su želatina" - šio teiginio nesupratau, juk paduuotuvėse padavinėjami krepšeliai būna su zefyriniu kremu - bezė su želatina.
    Bet šaunuolė, kad bandai ir gamini, aš dar jam nepribrendus :) aišku, kai nemėgsti, tai ir sunkiau prisiruošt išbandyti

    AtsakytiPanaikinti
  2. Forelle, tiesiog skaičiau jog bezė netinka puošti kepiniams su želatina, aceit reaguoja tarpusavyje ir bezė ištįžta, tačiau pati nemėginau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. istikruju,puosent torta kur pertepimas buvo su zelatina,tosia vietose kur lietesi su beze po kurio laiko pradejo begti,o stai karta man nesigavo beze ji buvo skystoka ir niekaip nesusiplake iki reikemo tirstumo ir i ja idejau istirpintos zelatinos.ir nepasigailejau jos idejusi nes kuo puikiausei aptepiau torta ir gavosi zefyrinis kremas;-))

    AtsakytiPanaikinti