2011 m. spalio 23 d., sekmadienis

Sausainiai ,,Šachmatai''

Visą savaitę nebuvo laiko gaminti nieko įdomaus, taigi buvau nusprendus, kad savaitgalį būtinai kažką gaminsiu. Tik niekaip nesugalvojau ką, kol vakar benaršydama po internetą neužmačiau sausainukų šachmatų ir prisiminiau savo vaikystės nutikimą su jais. 
Turėjau tokią gan sudėtingą receptų knygą, na gal dabar ji ir nebūtų sudėtinga, tačiau, kai tau kokie 12 metų, sausainukai šachmatai, kurie reikalauja kruopštumo tikrai ne iš lengvųjų. Taigi pamenu tuomet su tešla problemų nekilo, bet kadangi nebuvo vaizdinės instrukcijos kaip tuos šachmatus daryt, tai aš visą tešlą susipjausčiau mažais kvadratėliais, stengdamasi, kad jie būtų lygūs, ir juos taip sakant mėginau sudėlioti į šachmatus. Užtrukau tikrai ilgai, bet ilgas darbas gražaus rezultato nedavė, gavos kažkas neaiškaus. Gerai, kad bent nenukentėjo skonis :))
Taigi, man visuomet trūko, kaip čia pasakius, tos logikos ką ir kaip daryt, kad gautus paprasčiau. Gerai, kad dabar yra daug vaizdinės medžiagos, ir sausainukų šachmatų gamyba jau nebe tokia sunki užduotis. :)
Jei ir jūs sugalvosite pasigaminti sausainukus, tai pasižiūrėkite čia



Reikės:

Kakavinei tešlai:

100 g. minkšto sviesto
2 v. š. kakavos
75 g. cukraus
175 g. miltų
1 kiaušinis

Vanilinei tešlai:

100 g. minkšto sviesto
2 a. š. vanilinio cukraus
70 g. cukraus
175 g. miltų
1 kiaušinis

1 kiaušinio baltymo ,,klyjavimui''

Gaminimas:

Pradžioje reikia pasigaminti dviejų spalvų tešlas.

Kakavinei tešlai sviestą išplakti iki purumo, suberti cukrų ir paplakti dar kartą, tuomet įmušti kiaušinį ir dar kartą išplakti. Per kelis kartus plakant, suberti miltus sumaišytus su kakava ir gautą tešlą berti ant stalo, suformuoti tešlos rutulį, o tuomet pasistengti išgauti stačiakambio formą, išlyginant kraštus. Gautą stačiakampį įvinioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min.

Vanilinei tešlai sviestą išplakti iki purumo, suberti cukrų, vanilinį cukrų, ir išplakti dar kartą. Tuomet įmušti kiaušinį, ir išplakti dar kartą. Palaipsniui plakant suberti miltus. Vėl gautą masę berti ant stalo, lipdyti vienalytę tešlą, o tuomet padaryti stačiakampio formą, panašaus dydžio į kakavinės tešlos formą. Dėti 30 min. į šaldytuvą.

Taigi po 30 min. jas iškočiojam maždaug iki 1 cm. storio, stengiamės, kad būtų vienodo dydžio stačiakampiai.

Tuomet kakavinę tešlą šluotele aptepam kiaušinio baltymu, ir dedam ant viršaus vanilinę tešlą. Atsargiai prispaudžiam, kad suliptų. Gali tekti nupjauti kraštus, kad gautusi lygus stačiakampis. (Nupjautų kraštų neišmeskite, o susukite ritinėlius ir vėliau supjaustę taip pat iškepkite) Imam į rankas liniuote ir pamatuojam viduriuką ir skersai pjaunam per puse. Tuomet vanilinės tešlos paviršiu aptepam baltymu ir dedam ant jos šokoladine puse, nupjatąją pusę. Paspaudžiam, kad suliptų. Įviniojam gautą kaladėlę į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 20 min.

Po 20 min išsimatuojam savo stačiakampį su liniuote, kad atpjautume vienodas 1 cm. juosteles. Jas sutepdami baltymu klijuojam taip, kad gautusi šachmatai, t.y vieną kartą juodą prie baltos, kitą kartą baltą prie juodos Taip klijuojam po 4 juosteles. Dedam suklijuotas juosteles į šaldytuvą dar bent 20 min ir tada jau pjaustom 1 cm. storio griežinėliais.

 Dedam ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepam apie 20 min iki 160 laipsnių įkaitontoje orkaitėje.




Skanaus!







8 komentarai:

  1. Tikrai žavūs, sausainis po sausainio ir nebeliko, nors dvi skardos sausainukų man jau skaitosi daug, nes retai gaminu dideliais kiekiais :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labukas, o ką reiškia tavo pavadinime žodis "lydimai", ar neturėtų būti lydymai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, kaip jau ir minėjau, man rodos prie Pono kugelio, lydimai mano blogo pavadinime yra vartojamas nuo žodžio lydėti, todėl nepergyvenkite, klaidos tikrai nėra :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na aš tiesiog pasikartosiu dar kartą. Norėčiau, jog komentuotumėte receptus, o ne gramatiką. Ją tikrai išmanau pakankamai, ir nemanau, jog rašydama įrašus darau grubių gramatinių klaidų.

    Dėl pavadinimo. Dar kurdama jį pagalvojau, jog tikrai atsiras tokių, kurie ieškos čia klaidų, bet jų nėra.

    Dėkoju, jog skaitote visus įrašus įdėmiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. tokie isvaizdus sausaineliai labai puosia stala ;)
    Laaabai prajuokino tavo vaikystes bandymai juos kept, pjaustant atskirai kvadraciukus ;D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gabija, mane taip pat labai prajuokino tavo nutikimai su beze, smagu buvo paskaityt :D

    AtsakytiPanaikinti