2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Velykiniai kiškučiai

Ar ir Jūs kaip ir aš vis sukate galvą ką saldaus pagaminti Velykoms? Iš manęs per šventes visuomet kažkodėl tikisi, jog aš iškepsiu kažką skanaus, todėl kasmet vis galvoju ką pagaminti šiemet. Jeigu kažkuriais metais nusprendžiu, kad visiems saldumynai jau nusibodo ir nieko nepagaminu, susilaukiu priekaištu, kodėl gi nieko neiškepiau? Todėl per kitas šventes vėl galvoju ką iškepti. Ir taip nuolatos. Todėl šią savaitę vis ieškau saldžių idėjų. Viena iš jų šie kiškučiai. Kažkur užmačiau sviestinius meškiukus letenėlėse laikančius po migdolo riešutą, ir nusprendžiau, kad migdolas labai primena kiaušinį, o jeigu meškiuką pakeisti kiškučiu, gautųsi visai smagūs sausainiai. Problema tik viena. Kur gi rasti tą kiškučio formos pjoviklį su ištiestom rankom. O gi aišku, kad niekur, todėl susiradau formą internete, išsikirpau iš kartono ir pjausčiau pjausčiau...na ir vargas. Kadangi tai tik bandomasis kepimas, sugalvojau, kad per šią savaitę reik susirasti, kas gamina sausainių formeles. Tuo taip sakant ir užsiimsiu. Na, o kalbant apie sausainių tešlą, tai ji labai labai skani, primena vaikystės sviestinius sausainius, problema tik ta, kad ją nuolat reikia laikyti šaldytuve, kadangi kiek sušilusios jos neįmanoma suvaldyti. Todėl neturint formelės reikėtų susipjaustyti visą tešlą vieno sausainio dydžio gumuliukais ir nuolat po vieną kočioti, na o jeigu turite formelę, tuomet viskas turėtų vykti labai sklandžiai, nes tešla tikrai nespės sušilti.


Pati idėja man labai patiko, nieko nereikia daryti, tik rankose užlankstyti migdolo riešutą, tačiau atrodo tikrai įdomiai ir puikiai tinka saldžiai dovanėlei.

Reikės:

170 g. minkšto sviesto
200 g. cukraus
2 kiaušinių
2 a. š. vanilinio cukraus
315 g. miltų
1 a. š. kepimo miltelių

Paruošimas:

Minkštą sviestą išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vienalytės masės, tuomet po vieną mušti kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakant. Suberti miltus ir kepimo miltelius bei viską išminkyti rankomis. Pradžioje gali atrodyti, kad miltų per mažai, tačiau jeigu viskas sukimba į vieną tvirtą gumulą, vadinasi viskas gerai, sušalusi tešla taps paklusni. Taigi tešlą statome į šaldytuvą, aš siūlyčiau per nakt, tuomet tešla bus gerai įšalus ir bus lengviau dirbti, tačiau aš pati kočiojau pašaldžius 3 h. Taigi sušalus tešlai kočiojam norimo plonumo lakštą ir spaudžiam sausainius, ant kiškučio pilvo dedam migdolo riešutą ir jo rankomis jį apgaubiame. Nei užlenkiant, nei kepant rankytės nelūžta. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-6 min.

Skanaus!

Tešlos šaltinis: čia

Taip pat pridedu ir formą, pagal kurią sausainius pjausčiau aš, atspausdinta ji turėtų būti 10 cm. aukščio, plotis per rankas 6 cm, per kojas 7 cm.



23 komentarai:

  1. Atrodo labai labai žaismingai ir smagiai!:)
    Liuks idėja :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiki idėja! Tik aš planuoju kepti iš meduolinės arba iš Medaus torto tešlos. Ačiū, kad pasidalinot zuikio trafaretu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už pagyrimus! Iš tiesų tešlą galima rinktis kokią tik mėgstat, svarbu tik, kad kepdama ji nepakiltų ar nesušoktų pūslėm, žodžiu, liktų lygi. Aš jau įsigudrinau ir suradau kur gamina sausainių formeles pagal užsakymą, taigi prieš Velykas štampuosiu į valias :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O, kokie mieli!
    Aš kaip tik vakar prie visų kepinių dar ir zuikio formos sausainius įtraukiau :) Bet mano formelė tokia neįmantri-zuikis šonu pasisukęs, tai tik akį nupiešiu jam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Julija :) Apskritai būna sunku rasti įmantresnių formelių, dažniausiai tenka siųstis iš internetinių parduotuvių.

      Panaikinti
  5. fantastiški kiškučiai ,ta idėja su riešutu superinė ,turiu nusipirkus kiškio formytę sausainiams gal reikės pabandyti , turiu ir kitokių minčių ,ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu turite tinkamą formelę tai tikrai siūlau išsikepti bent vieną skardą, gyvai atrodo dar mieliau :)

      Panaikinti
    2. Tai būtinai ,formelę tam reikalui pirkau dar žiemą :) mano mažylė laukia nesulaukia tų kiškių :)

      Panaikinti
  6. Živile, sausainiai labai gražūs! Tikiu, kad ir gardūs:) Ir dar: jeigu kartais nerastum tokių formelių, kokių ieškai, čia yra nuoroda, kaip nesunkiai suformuoti riešutą/saldainį laikantį kiškį rankiniu būdu:
    http://www.hefe-und-mehr.de/en/2013/03/osterhschen-formenvariante-2/
    Aš, nusižiūrėjusi į šitą schemą, savo vaikui zuikių per kelias minutes netgi iš plastilino prilipdau :)
    Sėkmės ir gražių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už nuorodą, tikrai gera idėja, reiks pamėginti išsikepti ir tokių! :)

      Panaikinti
  7. O kiek laiko šie sausainukai galėtų stovėti taip supakuoti? :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, kad jie labai linkę gesti. Aš vakar kepiau dar kartą ir supakavau, o dovanų nešiu tik penktadienį, manau atsilaikys :)

      Panaikinti
    2. Svarbu supakuoti visiškai atvėsusius

      Panaikinti
  8. Kokioje temperatūroje ir kiek laiko kepti neparašėte????

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū :) Ryt kepsime :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. O kiek panašiai tokių sausainukų išęina iš vienos normos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Jūsų zuikio letenėlės ilgesnės ,mano jau kepa ,bet letenėlės trumpos atsipalaidavo :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, letenėlės turėjo būti tokios, kad apimtų riešutą, nors pas mane irgi kai kurios iš dviejų rankos atsipalaidavo, tačiau su viena ranka taip pat puikiai laikė.

      Panaikinti
  12. apėmė riešutą ,bet vistiek atsipalaidavo :) bet viskas liuks ,ryt įkelsiu foto :)

    AtsakytiPanaikinti