2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Macarons

Ką gi, pasirodo viskas ką mėgini, anksčiau ar vėliau pavyksta, tereikia mėginti. Pastebėjau, kad nemažą dalį virtuvės dėsnių galima pritaikyti ir gyvenime. Pradedant posakiu apie prisvilusius blynus, nes man iš ties pirmas blynas visada prisvyla, aš tą prasme apie tikrus blynus, baigiant ką tik paminėtu posakiu. Pradžioje aš sau net leidau pasvarstyti, fotografuoti ar ne, bet galiausiai toptelėjo mintis - kada bus kitas sėkmingas kartas. Nors labai tikiuos, kad daugiau nesėkmingų kartų nebus. Taip visa tai apie macarons. Esu juos kepus prieš tai du kartus, ir galiu pasakyti pasimaudavau ant tos recepto dalies, kurioje liepia nepermaišyti tešlos. Tai aš ir nepermaišydavau. O iš viso to gaudavos tas, kad sausainiai sutrūkinėdavo būtent dėl per tirštos tešlos. Tokią išvadą aš padariau dar vasarą, kai vieną partiją sudėjau nepermaišytą, o kitą šiek tiek labiau pamaišiau. Ir ta antroji partija buvo galima sakyti sėkminga. Sekančio karto su jau padarytom išvadom teko laukti ilgai, iki pat šiandien. Ir ką gi. Pavyko. Kitą kartą pasistengsiu padaryti šiek tiek tiesesnius, ir dar - kuo mažesni tuo jie man dailiau atrodo. 




Reikės:

100 g. baltymų
110 g. maltų migdolų
200 g. cukraus pudros
50 g. cukraus

Paruošimas:

Baltymai turi būti kambario temperatūros, tad ryte aš juos atskyriau nuo trynio ir palikau stovėti kambario temperatūroje kelias valandas. Indas į kurį mušite baltymus turi būti labai švarus. Maltus migdolus ir cukraus pudrą reikia sumaišyti tarpusavyje ir persijoti per sietelį. Kambario temperatūros baltymus reikia šiek tiek paplakti ir suberti cukrų. Plakti apie 5 min arba tol, kol tarp pirštų nebesijaus cukraus, o baltymai bus standūs. Į išplaktus baltymus sudėkite migdolų ir cukraus pudros mišinį ir išmaišykite lengvai mentele judesiais iš viršaus į apačią. Net nežinau, kaip pajausti, kad tešla tinkama, tačiau sukrėtus į konditerinį maišą ir spaudžiant apvalius blynelius sausainiai turi pamažu susilieti palikdami tik menkus kontūrus, kurie atsirado spaudžiant tešlą, o ne kaip morengas laikyti pradinę formą. Išspaudus mažus apskritimus ant sviestinio popieriaus, palikite sausainius 30 min apdžiūti. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje po vieną skardą ir neatidarinėkite durelių. Kepkite 15 min.

Pertepimui naudojau:

125 g. juodojo šokolado
1 v. š. cukraus
120 ml riebios grietinėlės


Šokoladą susmulkinti ir palikti tirpti garų vonelėje. Tuo tarpu į sausą keptuvę berti cukrų ir ant vidutinės ugnies lydyti, kol šis pradės ruduoti, kuomet atsiras šviesiai rudos putos supilti grietinėlę. Karamelė greit ištirps grietinėlėje. Gautą masę supilkite ant jau tirpstančio šokolado. Tuomet viską išmaišykite. Nuimkite masę nuo garų vonelės, tupdykite į dubenį su šaltu vandeniu ir palaikykite apie 5 min. vis pamaišant. Masė pravės ir galėsite šaukšteliu dėti jos ant sausainio bei užvožti kitu sausainiu.

Skanaus!

Šaltinis: čia

11 komentarų:

  1. Pries savaite ir mano pirmas bandymas pagal Neringos recepta baigesi fiasko :( Kp buvo liudna :( Tiesa sakant, man tesla pasirode per tirsta, bt kadangi kazkur prisiskaiciau irgi, kd nevalia permaisyti (ne daugiau 20 kartu) tai ir naudojau tokia kazkokia nevisai isbaigta. Atitinkamas ir rezultatas. Dar migdolu miltai, kuriuos pirkau is Delonos, pasirode itartini- per stambus (nors bandziau permalt) ir sudreke- ne velnio nebuvo imanoma persijot per sieteli. Kokius naudojai tu? Gal pati malei?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man Sveiki produktai parduodami migdolų miltai visai patinka, smulkūs ir šviesūs :) Nors gana brangūs, todėl dažniausiai migdolus blanširuoju, džiovinu ir malu blenderiu ir kavos malūnėliu bei persijoju pati. Tieeek laiko užtrunka, kad tiesiog nusprendžiau ateityje nieko nebekepti, kad nereikėtų su migdolų miltais vargti :D
    Labai gražiai macarons atrodo, net pavydas ima, kad taip gražiai išėjo :) Juokauju, iš tiesų džiugu, kad pavyko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O aš tiesą sakant Vilniuj net nesu užmačius pirkt migdolų miltų, gal pražiopsojau. Jo su tais miltais ir sijojimais tai bėda, užsijoju viską aplink :D Ačiū Voriuk, man ir pačiai šiandien labai smagu, kad pavyko :D

      Panaikinti
  3. Aš susimaliau pati. Su kavamale, labai gerai susimalė. Va ir aš buvau prisiskaičius tų apie 20 kartų ir tt. Ir šiandien sukrėčiau į konditerinį maišą tešlą, išspaudžiau kelis apskritimus ir nusprendžiau, kad per tiršta. Išėmiau, pamaišiau kelis kartus ir vėl sukrėčiau į maišą. Ir ką gi, tie du pirmi su tirštesne tešla sutrūko, visi kiti iškepė puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai vat Vilniuj (Delonoj priesais Holliday Inn) ir pirkau tuos miltus. Bet nevyke jie ten uz 6.90 Lt/100 g, berods. Teks paciai malt. Dar karta knieti pabandyti :) Ir dr klausimas- ar 150°C karstis nepasirode per didelis, nes man jie jau po 8 min. ruduoti pradejo? :(
      P.S. pamirsau pasakyt, kd Taviskiai tiesiog tobuli ;)

      Panaikinti
    2. Ačiū Vilma :) Na tikrai nemaža kaina kaip už 100 g. 200 g. riešutų tiek kainuoja. Mano orkaitė ir taip linkus kepti viską daug greičiau negu būna nurodyta recepte, bet 150 laipsnių 15 min buvo pats tas. Gal reikia kitą programą pasirinkti, nors aš visada viską kepu ant tos pačios. :)

      Panaikinti
  4. Gerai, kad svarstymai fotografuoti ar ne išsisprendė teigiamai - labai gražūs makaronsiukai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Merginos, Assorti yra tu miltu, jie smulkiau sumalti, tik luobeliu yra... t.y. jie nera tokie balti. O man is su Delonos pavyko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet dabar kai pasakė kainas tai nežinia, ar apsimoka pirkti jau sumaltus, nebent va būtų visiškai balti, be luobelių, tuomet gal norėtųsi išmėginti visiškai baltus macarons. :)

      Panaikinti