2012 m. birželio 20 d., trečiadienis

Tortas ,,Amaretto''


Na ką, pagaliau po 4 metų diplomas jau rankose, tačiau  labai jau greit tie 4 metai praėjo atrodo ką tik mėginom iš minios atskirt kas grupiokas, o kas ne, ir vaikščiojom po kelis, nes nerasdavom auditorijų. O dabar štai mėtom kepures, tik jausmas ne toks lyg dabar jau kažko pabaiga, greičiau vėl nauja pradžia, nes laukia magistrantūra, tuose pačiuose išmintuose koridoriuose.
O šiai progai kepiau tortą ,,Amaretto'', aš labai mėgėja kai torto sudėtyje yra bent 4 plytelės gero juodo šokolado, ir apskritai tortas ne tortas jei jis ne  šokoladinis. Šis vėl gi sunkus, drėgnas ir išraiškingo skonio, kai tik pamačiau iš kart nusprendžiau, kad kepsiu. 



Reikės:

Biskvitui:

100 g. juodo šokolado 
100 g. sviesto
1 st. cukraus
2,5 a. š. kepimo miltelių
6 kiaušiniai
200 ml. miltų
3 v. š. amaretto

Kremas:

3 kiaušinių tryniai
100 g. cukraus
100 ml. grietinėlės
200 g. sviesto
70 g. juodo šokolado
3 v. š. amaretto

Ganašas:

100 ml. grietinėlės
150 g. juodo šokolado
30 g. sviesto
2 v. š. amaretto

Morengas:

3 kiaušinių baltymai
150 g. cukraus
sauja migdolų

Sirupas sulaistymui:

5 v. š. vandens
2 v. š. cukraus
1 v. š. amaretto

Paruošimas:

Biskvitui šokoladą ir sviestą išlydyti garų vonelėje, nuimti nuo garų ir įmaišyti alkoholį. Kiaušinius su cukrumi išplakti iki baltų putų, supilti į kiaušinių plakinį pravėsusią šokolado masę, įsijoti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir viską išmaišius kepti formoje apie 30 min. Vėl gi labai individualu, mano orkaitė kepa labai greitai, todėl tikrinkite mediniu pagaliuku. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje, iškepus  visiškai atvėsinkite.

Kremui grietinėlę, trynius ir cukrų sumaišyti tarpusavyje ir tupdyti ant garų vonelės nuolat intensyviai plakant, kol masė suvienodės, o tryniai tokiu būdu taps termiškai apdorotais. Masę pravėsinti ir įplakti minkštą sviestą bei garų vonelėje išlydytą šokoladą. Gautą kremą statyti į šaldytuvą bent 2-3 h, kad sustandėtų. 

Morengui baltymą išplakti iki standumo nuolat pilant dalį cukraus. Plakti tol, kol nebesijaus cukraus kristalų. Įmaišyti skaldytus arba maltus migdolus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti torto formos skersmens apskritimą ir sudėti baltymus, juos išlyginti. Kepti 150 laipsnių temperatūroje 30 min. tada 125 laipsnių temperatūroje 10 min. ir 100 laipsnių temperatūroje 1 h. 40 min. Nuimti nuo popieriaus kai visiškai atvės ir jokiu būdu nemėginkite nuimti morengo nuo popieriaus popierių sudrėkinę, nes morengas išskys gavęs drėgmės.

Sirupui vandenį su cukrum užvirkite, nuimkite nuo ugnies, pravėsinkite ir supilkite alkoholį.

Ganašui sviestą, šokoladą, grietinėlę išlydykite garų vonelėje, nuimkite nuo garų ir supilkite alkoholį.

Surinkimas:

Biskvitą dalinkite į 3 dalis, sulaistykite pirmąjį lakštą sirupu, dėkite dalį kremo, dėkite morengą, ant viršaus vėl dalį kremo. Dėkite antrąjį biskvitą, sudrėkinkite, dėkite likusią dalį kremo. Viską statykite į šaldytuvą šiek tiek sutvirtėti. Sutvirtėjus pilkite ant torto ganašą ir jau jo pagalba mėginkite lyginti torto šonus viršų ir tt. jei tik to norite. Galiausiai statykite į šaldytuvą vėl gerai sustingti.

Skanaus!

Arba  man taip atrodo arba čia pats ilgiausias receptas kokį esu rašius.










2 komentarai:

  1. Sveikinu su diplomu! Smagus gyvenimo etapas ♥ Dabar jau gali jaustis kažkas ir pulti ieškoti širdžiai mėgiamo darbo :)

    AtsakytiPanaikinti