2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Virtas jautienos liežuvis

Artėjančios Velykos man visada asocijuojasi su kiaušiniais, šaltiena, balta mišraine ir jautienos liežuviu. Niekas skaniau neišverda jautienos liežuvio, nei mano močiutė, todėl kai užmačiau jį parduotuvėje ir užsimaniau, teko skambinti močiutei ir klausti, kaip su tuo liežuviu elgtis. Taigi, jei taip pat mėgstate jautienos liežuvį, bet nežinote kaip jį skaniai išsivirti pateikiu receptą.


Tikslių kiekių nėra, tačiau liežuviui reikia tikrai daug druskos ir ilgo virimo.

Reikės:

Marinavimui:

Jaučio liežuvio (1-1,5 kg)
pusės citrinos sulčių
druskos
penkių pipirų mišinio
citrinpipirių
juodųjų pipirų
5 skiltelių česnako


Virimui:

Kvapniųjų pipirų
lauro lapų
1 morkos
svogūno
druskos

Paruošimas:

Marinatui skirtus prieskonius sumaišyti tarpusavyje ir jais gerai įtrinti jautienos liežuvį, apšlakstyti citrina. Citrina naudojama iš dalies todėl, kad mėsai suteikia gražesnės spalvos. Užmarinuotą liežuvį palikite per naktį pastovėti šaldytuve. Kitą dieną pilkite į didelį puodą vandenį, dėkite liežuvį  ir puodą užkaiskite, sudėkite visus prieskonius, morką, svogūną, šiek tiek druskos. Po valandos paragaukite ar vanduo pakankamai sūrus, nes liežuvis ,,pasiima'' daug druskos, pasūdykite tiek, kad vandenyje tikrai jaustųsi druska. Viso reikia virti apie 3 valandas. Liežuvį reikia nulupti dar karštą po šaltu vandeniu. Jei liežuvis nesilupa vadinasi jis dar neišvirė. Nulupus liežuvį jį reikia ataušinti nuovire, kadangi kitaip jo paviršius greit išdžiūsta.

Skanaus!

27 komentarai:

  1. Labai mėgstu jautienos liežuvį. Niekad nesu marinavusi, tik virusi prieskoniuose. Gal gali įvardinti skirtumus, kaip skaniau. Kuo skiriasi marinuotas, nuo tik virto prieskoniuoto?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip aiškino močiutė, ji visuomet pamarinuoja per naktį, kad geriau įsigertų prieskoniai, be to ji į marinatą deda citrinos, kad liežuvis būtų gražesnės spalvos, t.y rožinis. Be to liežuvis ima labai daug druskos, t.y jos reikia daug, nes sunkiai įsigeria. Aš marinavau per naktį nemažame kiekyje druskos, vėliau pyliau jos į pati puodą, ir jos nei kiek nebuvo per daug. O skirtumas matyt tik tame ir yra, kad pamarinuotas per naktį spėja sugerti daugiau skonių nei tik virdamas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Papasakok būtinai, kaip sekės! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bet tai mazdaug po kiek deti tu visu prieskoniu:po arbatini sauksteli?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Penkių pipirų galite dėti šaukštelį, citrinpipirių ir juodųjų pipirų po pusę šaukštelio, kuomet virsite kvapniųjų pipirų galite dėti grūdeliais tuomet užtektų kokių 6. Na, o druskos kaip ir sakiau negailėkite, kuomet virs liežuvis, paragaukite ar vanduo sūrus.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ka tik idejau atvesti pagal si recepta isvirta liezuvi. Bus puikus patiekalas rytdienos kaledu stalui!!Labai aciu uz puiku recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai tikiuosi kad patiks, linksmų švenčių! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sweiki,kaip tik dabar marinavau pagal si receptuka jaucio liezuvi,tik palaikysiu saldytuve 2dieneles,tik tada vyrsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aciu, uz puiku receptuka. Isbandziau- patiko!
    Graziu svenciu!
    Vaida

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, aš taip pat praėjusioms Kalėdoms marinavau ir viriau jaučio liežuvį pagal šį receptą, patikėkit, gailėjausi kad viriau tik vieną, nes buvo visų išgirtas ir valgomiausias iš visų patiekalų! Dėkoju už puikų receptą :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiaugiuosi, kad jums patiko! Močiučių receptai niekuomet nepaveda :)

      Panaikinti
  11. Laba diena, galiu pasiulyti lieziuvi virti greitpuodyje, uztrunka virimas 45 min., nuo vandens uzvirimo greitpuodyje.Taip pat ir burokelius verdu, 20 min.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Laba diena, galiu pasiulyti lieziuvi virti greitpuodyje, uztrunka virimas 45 min., nuo vandens uzvirimo greitpuodyje.Taip pat ir burokelius verdu, 20 min.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Atsakymai
    1. Skanaus, smagu, kad atrandate ir gaminate, nors blogas ir intensyviai tinginiauja :)

      Panaikinti
  14. Turiu dideli liezuvi.Butinai einu marinuoti ir ryt isvirsiu savo gimtadieniui

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sprendžiat iš to, jog nepaisant visų tortų tai yra populiariausias mano blogo įrašas, manau jums puikiai pavyks ;)

      Panaikinti
  15. Ruošiuosi išbandyti Jūsų receptą šioms Kalėdoms,tikiuosi pavyks.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Skaičiau gal 6 receptus. Šis įkvėpė! :) Dar turėsiu galimybę patinginiaut, kol marinuosis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis receptas tikrai patikrintas, sėkmės gaminant :)

      Panaikinti
  17. Atrodo patikimai skaniai,skaičiau nemažai receptų,jūsų receptas įkvepiantis.Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  18. PASKAIČIAU IR EINU MARINUOTI. GALVOJU PATOBULINTI 😅😅😅 SUBADYSIU LIEŽUVĮ SU ADYMO ADATA, KAD PRIESKONIAI GERIAU ĮSIGERTŲ !?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, galite ir nebadyti, prieskoniai ir taip įsigers :)

      Panaikinti