2012 m. sausio 24 d., antradienis

Pyragas ,,Misisipės dumblas''

Radau šį receptą G. Ramsay's World kitchen, vadinasi jis ten Mississippi mud pie, nežinau, kaip tiksliai verčiasi, purvas ar dumblas, bet esmė aiški, pyragas klampiu šokoladiniu vidumi, atrodo kaip tikra pelkė;)) Ir vėl gi pyragas atsidavusiems juodojo šokolado mėgėjams, tokiems kaip aš. Jei tik mėgstate ryškų ir sodrų šokolado skonį, tai šis pyragas kaip tik jums. Be to jis tikrai labai amerikietiškas. Daug sviesto, daug cukraus. Cukraus normą sumažinau, nes būčiau gavus infarktą. Rekomenduoju prie kavos puodelio :)



Reikės (25 cm skersmens apvali forma):

Pagrindui:

200 g. avižinių sausainių
60 g. sviesto
60 g. juodojo šokolado

Šokoladiniam įdarui:

180 g. juodojo šokolado
180 g. sviesto
4 kiaušiniai
90 g. tamsaus muscovado cukraus
50 g. cukraus
200 g. riebios grietinėlės

Viršui:

100 ml riebios grietinėlės
žiupsnelis cukraus
šokolado drožlių

Paruošimas:

Pagrindui sausainius sutrupinti blenderiu, ar kitu būdu iki smulkių trupinių. Sviestą ir šokoladą ištirpdyti garų vonelėje. Į lydytą šokolado ir sviesto mišinį berti sausainių trupinius ir išmaišius supilti į kepimo formą. Stiklinės pagalba suformuoti dugną bei kraštus. Palikti pastovėti. 
Tuo tarpu imti ir garų vonelėje vėl ištirpdyti šokoladą ir sviestą skirtą įdarui. Kol viskas lydosi, imkite 4 kiaušinius į juos berkite cukrų ir viską išplakite kol masė padidės kelis kartus. Į kiaušinių masę supilkite šiek tiek pravėsusią šokolado ir sviesto masę. Viską išmaišius supilkite grietinėlę ir tuomet jau gautą masę pilkite ant prieš tai paruošto pagrindo. Kepkite pyragą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. Iškepusį pyragą atvėsinkite iki kambario temperatūros ir nakčiai dėkite į šaldytuvą. 
Kitą dieną pyragą papuoškite plakta grietinėle ir šokolado drožlėmis.

Pyragą būtina atvėsinti per nakt. 




Skanaus!

12 komentarų:

  1. Mmmm, čia matyt vienas tų šokoladinių, kur vieno gabalėlio privalgai :). Patiko pavadinimas, toks tinkantis Ramsay.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip būtent, čia vienas iš tų pyragų, kur vieno gabalėlio užtenka pasisaldinti visai dienai ;)) Pavadinimas ir man labai patiko, ir šiam pyragui puikiai tinka, nors atrodo, kad jis vienalytis, tačiau valgant jaučiasi, kad yra įdaras, nes jis iš karto tirpsta burnoje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai aciu uz recepta :) bandysiu daryti valentino dienai :) tikiuosi pavyks o is nuotraukos atrodo tikrai pasakiskai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai turi pavykti, receptas visai nesudėtingas, sėkmės bandant! :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. koks idomus pyragas, idaras skamba nerealiai skaniai. Uzsibookmarkinau, reiks artimiausia proga isbandyt butinai! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jei mėgsti juodą šokoladą, tai gali mėginti drąsiai :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai skanus, ne aŠ pati jį kepiau, bet va vis žadu, man labai patiko, toks kitoks ir labai skanus, o ta gritinelė ant viršaus mmmm puikiai čia dera.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip jis iš tikrųjų kitkoks, matyt dėl įdaro, be to ir tikrai nesunkiai pagaminamas, taip kad jeigu tik norit tai siūlau tikrai neatidėlioti :)

      Panaikinti
  8. Sveiki, manau, kad Ramsey šį receptuką arba pakoregavo pagal save, arba išmoko iš to žmogaus, kuris jį taip kaip matote ir gamina. Asmeniškai aš šį skanėstų skanėstą gaminu kartą metuose, tačiau šiek tiek kitaip. Savo receptuką gavau iš amerikoje gyvenusio žmogaus ir atvežusio 1928 m. išleistos receptų knygos. Pastarojoje knygoje šis receptas labai įdomiai apibūdintas, kaip trijų Misisipės upės sluoksnių pyragu: apatinis (kurio pas jus nėra) - labiausiai sviestinis pagrindas, šviesus ir traškus lyg upės dugnas, vidurinysis lyg upėje nusistovėjęs dumblas - klampus ir juodas, o viršutinis - balta stora upės puta. Kai išaušta tokia diena, kai kartą metuose imuosi gaminti šios "nuodėmės" visi be išimties alpsta tiek nuo cukraus kiekio, tiek ir nuo nerealaus skonio.

    Pabandysiu Jūsų variantą pasigaminti, tikiuosi bus ne ką mažiau žavus:))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žinokite aš net neįsivaizduoju iš kur jis šį receptą gavo, bet jis yra jo knygoje :) Būtų labai įdomu sužinoti ir tą senąjį, kitokį receptą, nes aš tokį pyrago receptą esu mačiusi tik toje jo knygoje :) Bet kokiu atveju, pyragas labai skanus, o cukraus kiekis tikrai ,,žudantis'' todėl matyt čia vienas iš tų žudikų, kurie kepami kartą į metus visiems metams pasisaldinti :)) Beje apatinis sluoksnis yra - avižinių sausainių pagrindas, tiesiog jis susilieja su pyrago įdaru. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuostabiausias Sokoladinis Pyragas!!!!! atrodo sunkiai gaminamas, bet jeigu esi ir ne profesionalas vis tiek visada iseina. Kai iskepes neatrodo kaip tai as isplaku grietineles ir pridedu daug ant virsaus, bet skonis mmmmmmmm einu kepti taip pasiilgau!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, atrodo sunkiai gaminamas, tačiau iš tiesų gaminimas labai lengvas ir netgi labai greitas. Man jis taip pat vienas iš skaniausių šokoladinių ! :)

      Panaikinti