2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Canneles

Po macarons kepimo nusprendžiau, kad reikia išmėginti dar vieną prancūzišką desertą, tai canneles. Ar jūs pastebėjote, kad tie prancūziški desertai savo sudėtimi yra visiškai paprasti, visas sudėtingumas yra gaminime. Tarkim gaminant canneles atrodė, na ir kas čia iš tos blynų tešlos turi tokio gautis. Iš tiesų gavosi kažkas panašaus į mažus, plikytus pyragaičius iš parduotuvės, tik labai karameliniu paviršiumi ir minkštu, korėtu vidumi. Kažkas tikrai naujo, skanaus, labai kontrastiško sakyčiau. Iš tikrųjų tai matyt geriausia šiuos pyragaičius būtų kepti metalinėse formose, nes silikonas tiek neįkaista, neleidžia tinkamai paruduoti paviršiui. Vis gi mėginsiu kepti dar kartą prieš tai formeles aptepus sviestu ir apibarsčius cukrumi. Kadangi nebuvau prieš tai jų ragavusi, tik mačiusi kainą pseudokepyklėlėse (4 Lt vnt.) tai norėčiau garsiai pamąstyti - už ką? Juk produktai visiškai paprasti.


Reikės:

0,5 l pieno
2 kiaušinių
2 trynių
1 vanilės ankštis
2 v. š. tamsaus romo
250 g. cukraus
50 g. sviesto
100 g. miltų

Paruošimas:

Miltus su cukrum sumaišom tarpusavyje, į juos sudedam kiaušinius ir trynius. Viską išmaišom tarpusavyje.  Į puodą pilam pieną, dedam sviestą, supilam romą, sudedam išskobtus vanilės grūdelius. Viską užvirinam ir lėtai, maišydami supilam pieną į miltų ir kiaušinių masę. Tešla gausis labai skysta. Tokia ji ir turi būti, nors ir sunku patikėti. Tešlą atvėsiname ir dedame į šaldytuvą nuo 24 iki 48 h. Per tą laiką tešla turi subręsti. Aš laikiau 24 h.
Pabrandinus tešlą ją dar kartą išmaišome, supilame į patogų piltuvėlį, kadangi tešla skysta ir taip bus patogiau ją supilti į formas. Formą statom ant grotelių, nes taip bus patogiau įdėti į orkaitę. Pilame tešlą į formas, ne iki pat viršaus, paliekame apie 0,5 cm, nes kepant pyragėliai kils.
Sudėtingiausia šiame procese yra kepimas, tiksliau temperatūros parinkimas. Aš dariau šitaip, ir atrodo metodas veikė - pradžioje sudėjau pyragėlius į iki 250 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepiau apie 10 min, arba tol, kol pradėjau matyti, kad vietomis paviršiuje atsiranda rudi taškai. Tada temperatūrą sumažinau iki 175 ir minty turėjau omeny, kad kept turi dar valandą. Taigi pradėjau nuo 175 ir stebėjau, kaip kepa, jeigu paviršius nelabai ruduoja temperatūrą didinau iki 180, galiausiai iki 185, ir likus apie 20 min perkėliau groteles nuo antros padalos į pirmą. Mano nuomone reikia stebėti pyragėlio paviršių. Jis turi būti tamsiai tamsiai rudas, nesudegęs, bet tikrai tamsus. Ir tokią spalvą jis turi įgauti per valandą. Būtent pagal tai ir reguliavau temperatūrą.
Iškepus nepulkite traukti jų lauk iš formos. Aš palaukiau kol visiškai atvėso ir tik tada išėmiau. Iš tiesų canneles skaniausios kitą arba dar kitą dieną. Tik pamėginkite jas tiek išlaikyti.



Skanaus!

Šaltinis: čia


12 komentarų:

  1. Kai būnu Bordeux visada firminėje krautuvėlėje perku cannelių, ne sčia LT jų tokių tkrų tikrai nėra...na gal Kaune, Maximose yra krautuvėlė kur kepa skanią duoną Mon Ami ar kažkaip panašiai vadinasi. Ten Canneles dar šiek tiek valgomos...na gal net daugiau nei šiek tiek:) Bet iki Bordeuxo tolokai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na vat būtų įdomu paragauti, kokio skonio turi būti tos tikrosios, nujaučiu, kad ta kepimo forma duoda daug, ir silikoninėj niekaip to tikro skonio neišgausi.

      Panaikinti
  2. Nežinau, aš saldumynuose nestipri. Bet ten cannelės kvepia ir kažkokio turi stangrumo su stipriu poskoniu...gal romo, o gal vanilės...visada toks spėliojimas galvoje, kol mėgaujiesi šiuo mažu bokšteliu. Bet kokiu atveju, Cannelių Vilniuje, net panašių, nėra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ot neragavau, gal ir gerai. Būčiau galvojus, kad taip ir turi būti neskanu, tai namie nebūčiau kepus :)

      Panaikinti
  3. Aš man cannelių banga buvo prieš gerus 4 metus, nes jos man buvo tooookios skanios! Neseniai paragavau pirktinę ir palyginau su savo keptomis, kurių skonį dar dabar prisimenu, kad nesulyginama - naminės daug skaniau! Ačiū už priminimą, reikės išsikepti jų vėl! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man matyt dabar banga užeis. Patinka man tas, kad tešlą reikia iš anksto pasiruošt, tuomet kai yra nuotaika kept užtenka tik išsiimt iš šaldytuvo ir supilstyt į formas :)

      Panaikinti
  4. Taip skaniai atrodo, vos kompiuterio ekrano neatsikandau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne tik atrodo, bet ir yra labai skanūs, siūlau išmėginti :)

      Panaikinti
  5. O kiek gavosi iš to kiekio tešlos?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, o kokio skersmens Jusu formeles?

    Tesla jau bresta, vakare bandysiu kepti si geri :)

    Dekui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skersmuo apie 3,5-4 cm. Nepamirškite vadovautis kepimo laiku ir temperatūra, čia jie labai svarbūs, be to neišjunkite orkaitės anksčiau laiko, canneles šonai visuomet yra šiek tiek šviesesni už matomos tešlos spalvą. Sėkmės :)

      Panaikinti