2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Tiramisu tortas. Kaip pagaminti tortą

Kažkada vaikystėj pirkdavau biskvitus ir žiūrėdavau į paveiksliuką nupieštą ant įpakavimo. Galvodavau, kaip gi padaryt tą torto įdarą, kad jis taip gražiai sluoksniuotųsi tarp biskvitų. Nes mano visi torto įdarai būdavo skysti ir tik bėgdavo per šonus. Jokių sluoksnių nė iš tolo nebūdavo matyt. Vėliau, kai išmokau gaminti standžius torto pertepimus, iškilo kita bėda - ir kaip jie padaro tuos tortus tokius tiesius, tobulai tiesiais šonais, viršumi. Tuomet į pagalbą ateidavo torto kepimo forma su nuimamais kraštais, kuri dažniausiai pataisydavo situacija. Bet dabar tenka pripažinti surinkinėdama tortą niekada nenaudoju tos formos, jei tik pertepimas pakankamai standus. Drįsčiau teigti, kad po nežinia kiek pagamintų tortų daug pasimokiau iš savo klaidų, be galo padėjo nuolatinis kapstymasis internete. Todėl, kadangi į blogą keliu daug tortų nusprendžiau, kad reikėtų pasidalinti ir šiokiomis tokiomis gudrybėmis, kurias man pavyko išsiaiškinti draugaujant su tortais. 

Kremas
Internete pagrindiniai torto pertepimai, kurie naudojami demonstruojant idealiai lygaus torto surinkimą yra sviestinis kremas, bezė ir vadinamas swiss buttercream frosting - sviesto ir bezė mišinys.  Esu gaminus visus tris. Sviestinį kremą gaminu tik tada kai reikia idealiai paklūstančio kremo, kurį naudoju įvairiems raštams išgauti konditerinio švirkšto pagalba. To kremo aš tiesą sakant niekada nevalgau ir jį nuimu nuo torto, nors kitiems skanu. Bezė mano nuomone labiausiai tinkamas šviesiems tortams - vaisiniams, grietininiams taip pat morenginiams. Bezė apteptas tortas puikiai laiko savo formą nepasiduodamas išorės temperatūrai, nors   tepamas paklūsta šiek tiek sunkiau nei sviestinis kremas. Lengviausiai suvaldomas, idealiausiai išlyginantis visą tortą yra swiss buttercream frosting. Tačiau gaminau šį kremą tik vieną kartą ir torto nevalgiau. Nors manau kitiems patiktų, aš tiesiog labai nemėgstu sviestinių kremų. 
Tačiau jų visų tikrai nebūtina naudoti, praktika parodė, kad pasitelkus kantrybę galima suvaldyti beveik kiekvieną torto kremą. Maža paslaptis, kad visi kremai šaldytuve sutvirtėja, o atvėsusio kremo pagalba tortą išlyginsite daug greičiau. Svarbu tik akylai stebėti, kada kremas šiek tiek sutvirtės ir atrodys tirštas. 

Biskvitas
Norint išgauti idealias formas reikia dar kelių dalykų - lygiai supjaustyti biskvitą - jis turi būti tolygiai apvalus, visus nelygumus reikia peiliu apipjauti, jeigu kepant iškyla biskvito kepurė, ją taip pat reikia nupjauti, kad torto viršus būtų lygus. Tuomet belieka perjauti biskvitą į tris lygias dalis išilgai ir pasistengti, kad nei vienas biskvito lakštas nesulūžtu, nes tampa sunkiau išlyginti torto kraštus, sutrūkęs biskvito lakštas mėgsta slysti į šonus, ypač jei pertepimas sviestinis. 

Įrankiai
Taigi turint pakankamai stangrų pertepimo kremą bei lygų biskvitą belieka pasirinkti tinkamus įrankius.

1. Tinkamas torto pagrindas ant kurio konstruosite tortą turi būti visiškai lygus, idealiausias yra žinoma besisukantis padėklas. Patikėkit formuojant tortą ir jį dekoruojant, tortą tenka sukioti nuolat. 


2. Mentelė torto kremui tepti. Praktiškai galima išsisukti ir su viena mentele, tarkim viršutine.








3. Vien mentelės nurodytos viršuje nepakana, nes su ja neįmanoma išgauti visiškai lygių šonų, tam naudojamas šis įrankis

Visas šias menteles patartina rinktis geležines, su jomis daug lengviau formuoti tortą, be to kartais mentelę tenka pakaitinti, tam, kad kremas geriau išsilygintu.

Dar kelios gudrybės surenkant tortą:

1. Norėdami išvengti ant torto paviršiaus trupinių atskilusių nuo biskvito, pradžioje plonu sluoksniu aptepkite tortą kremu ir padėkite į šaldytuvą šiek tiek sustingti. Tuomet ant šiek tiek sustingusio torto paviršiaus tepkite kitą sluoksnį kremo, jokie biskvito trupiniai daugiau neįsimaišys į kremą. 

2. Jeigu tortui aptepti naudojate šokoladinį ganašą (šokoladas+ grietinėlė) lengviausia tokį paviršiu išlyginti su įkaitinta mentele, tuomet šalia turėkite dubenį su karštu vandeniu ir sausą, švarų rankšluostį. Palaikykite mentelę karštame vandenyje, nusausinkite su rankšluosčiu ir lyginkite torto šonus. 

3. Su tortu visuomet svarbiausia kantrybė - visiškai atvėsęs biskvitas, stangrus, jeigu reikia papildomai atvėsintas kremas. 

Daug naudingos vaizdinės informacijos, kaip panaudoti visus įrankius, kuriuos nurodžiau galite rasti tiesiog youtube įvedę tokius raktinius žodžius kaip cake icing, cake decorating. 

Na, o dabar apie tortą, su kuriuo viską galite išmėginti praktiškai. Kremas tikrai puikus, patogus ir paklusnus dekoravimui, nors mano torto šonai perbraukti su konditerinėmis šukomis, prieš tai aš juos visiškai išlyginau.
Tortas tikrai labai skanus, tiesiog tikrai patiks tiems kas mėgsta tiramisu.




Reikės:

Biskvitui:
6 kiaušiniai
1 st. cukraus
370 ml. mitų
1 a. š. kepimo miltelių

Kremui:
500 g. maskarponės
500 g. grietinėlės
200 g. cukraus pudros

Sulaistymui:
puodelio kavos 
5 a. š. cukraus
alkoholio (aš naudojau kavos likerį apie 30 ml)*

*Kadangi tiek kremas tiek biskvitas savo skoniu yra vienalyčiai, todėl visa atsveriantis turi būti ryškaus skonio sulaistymo skystis. Nepagailėkit tiek stiprios kavos, tiek saldumo. 

Biskvitas:

Baltymus suplakti iki putų, tuomet palaipsniui pilti cukrų ir plakti kol baltymai pradės blizgėti ir taps tvirti. Po vieną įplakti trynius. Tuomet į kiaušinių masę įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Viską atsargiai išmaišyti, sudėti į kepimo formą ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Kaip visada, labai individualu, stebėkite, bet orkaitės durų neatidarinėkite, kitaip juk žinote, kad biskvitas sukrenta. Iškepus visiškai atvėsinti.

Kremui:

Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Grietinėlę prieš tai reikia paplakti iki vidutinio standumo, tuomet palaipsniui supilti cukraus pudrą ir tuomet jau plakti iki standumo. Kitame inde šiek tiek išmaišyti maskarponę, kad lengviau įsimaišytų grietinėlė. Tuomet palaipsniui švelniai įmaišyti grietinėlę.

Sulaistymui:

Į perkoštą, stiprią kava supilti cukrų, palaukti kol atvės ir supilti alkoholi.

Surinkimas:

Biskvitą pjauti į tris dalis, sulaistyti kiekvieną sluoksnį kava, dėti dalį kremo, užvožti kitu biskvitu ir taip kartoti, kol baigsis biskvitai. Tuomet likusiu kremu aptepti torto šonus ir viršų, viską išlyginti..

Skanaus!

Recepto šaltinis: čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą