2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Karamelinis šokoladinis tortas

Šį kartą išmėginau turbūt jau daugelio mėgintą tortą pagal Beatą. Iš tiesų tai tortas labai labai skanus, jame persipina tiek karamelės, šokolado tiek kavos skoniai. Priešingai nei visuomet, tortas buvo prapjautas man nespėjus nufotografuot, todėl teliko nufotografuoti torto pjūvį. Bet ir tai nėra blogai, nes torto pjūvių nuotraukas aš įkeliu labai retai, nors manau reikėtų dažniau. 



 Reikės (24 cm apvaliai formai):

Biskvitui:

180 g. minkšto sviesto
315 g. cukraus
3 kiaušinių
285 g. miltų
55 g. kakavos
1,8 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
2 v. š. užplikytos kavos*
250 ml pieno
1 a. š. vanilinio cukraus

*galima naudoti 2 v. š. tirpios kavos užpiltos 2 v. š. karšto vandens.

Kremui:

500 g. maskarponės
1 indelis rududu

Sulaistymui:

200 ml užplikytos stiprios kavos
100 g. cukraus

Paruošimas:
Visur rašoma, kad tešlą reikia dalinti per pusę ir kepti biskvitus vienu metu dvejose formose. Nors man ir buvo didelė pagunda viska kepti vienoj formoj vis gi neturtint dviejų vienodų formų produktų skirtų tešlai kiekį reikia dalinti per pusę ir tešlą maišyti per du kartus.

Biskvitas:

Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberkite į vieną dubenį ir persijokite bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakite iki purumo ir muškite po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Viso sviesto masę plakite apie 5 min. Tuomet supilkite į sviesto masę pusę miltų mišinio ir išmaišykite su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Į pieną supilkite kavą ir visą šį mišinį supilkite į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišykite. Suberkite likusį miltų mišinį ir išmaišykite. Masę padalinkite į dvi dalis ir kepkite dvejose formose vienu metu orkaitėje įkaitintoje iki 165 laipsnių apie 20-30 min (kepimo laikas individualus, mano orkaitė labai greit kepa).  Iškepusius biskvitus visiškai atvėsinkite ir perpjaukite į dvi dalis.

Kremas:

Sumaišykite rududu ir maskarpone mikseriu arba šaukštu tarpusavyje ir palaikykite kremą per nakt.

Sulaistymas:

Užplikytą kavą be tirščių supilkite į puodą, suberkite cukrų ir pavirkite kol cukrus ištirps. Atvėsinkite.


Surinkimas:

Dėkite ant lygaus paviršiaus pirmąjį biskvito lakštą, suvilgykite jį sirupu, dėkite 1/5 kremo, arba 1/4 jeigu neketinate puošti šonų. Ant viršaus dėkite sekantį biskvitą ir taip kartokite, kol neliks biskvitų. Galiausiai torto  viršų ir jei norite šonus aptepkite likusiu kremu ir palaikykite šaldytuve apie 3 h, kad tortas sutvirtėtų.


Skanaus!

Šaltinis: čia

14 komentarų:

  1. Esu jį irgi išbandžiusi, labai vertas dėmesio, ypač karamelinis kremas! Gražus subtilus papuošimas, man tame reikale visad pritrūksta fantazijos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Berods mačiau tavąjį :) Tikrai labai ir labai vertas dėmesio ir kremas labai skanus! :)

      Panaikinti
  2. Kaip grazu, Zivile! Kaip taip pavyksta graziai riesutukus suskaldyti? :D Kvailas klausimas, bet man nesigauna taip :( Gaminsiu, manau Velykoms :) O beje, virsus papuostas sokoladu ar cia tas pats kremas?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū! Oj ir aš tiesą sakant pasilengvinau sau gyvenimą ir nusipirkau jau skaldytų riešutų papuošimui ;)) Visą tortą apliejau šokoladiniu glajum, tuomet sustingdžiau ir šonus bei dalį viršaus aptepiau likusiu kremu bei apibarsčiau riešutais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super! Tikrai labai gerai pavykes torciukas! Daugiau pjuviu galetu buti ;) jie puikus! O beje, sokoladinio glajaus sudetiniu daliu kiekius gal galit parasyti sio dydzio tortui?
    Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš gaminau tokiomis proporcijomis: 75 g. grietinėlės 80 g. juodojo šokolado, 10 g. cukraus, 10 g. sviesto. Grietinėlę užkaitinti su cukrumi, supilti ant smulkiai sulaužyto šokolado, sudėti sviestą ir viską išmaišyti iki vienalytės masės. Tortas prieš glaistant turi būti gerai atvėsintas, glajus taip pat turi būti ne karštas, o tik šiek tiek šiltas. :)

      Panaikinti
    2. Aciuuuu!!!!! Darysiu ;)

      Panaikinti
    3. Sėkmės, tikiuos pavyks puikiai! :)

      Panaikinti
    4. o sokoladiniam glajui reikia plaktos ar paprastos grietineles?

      Panaikinti
    5. Siaubas, tik dabar pamačiau komentarą, naudojama plakamoji grietinėlė, bet neplakta.

      Panaikinti
  5. Tortas labai skanus. Darysiu dar tikrai ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir man vienas skaniausių, ne už ilgo turėčiau įkelti kitą šio torto puošimo variaciją ;)

      Panaikinti