2012 m. gegužės 11 d., penktadienis

Pieniško šokolado tortas su vyšniomis

Vaikystėj kepdavom tokį tortą - šokoladiniai biskvitai iš parduotuvės, sviestas, pieniškas šokoladas ir kondensuotas pienas - viskas išlydyta ir užtepta ant biskvitų. Būdavo labai saldu ir viskas labai varvėdavo. Todėl ilgainiui nustojau kepti tokį tortą vien dėl jo neestetinės išvaizdos. Kol nesusipažinau su iki purumo išplaktu sviestu. Tada tortą pradėjau gaminti iš naujo, biskvitus kepti taip pat, o gaivumo suteikiau paskanindama vyšniomis. Kas ten žino, gal šis pertepimas visada taip ir turėjo būti gaminamas, tačiau mes visada viską išlydydavom. Šį kartą tortą pas mane užsakė, todėl neturiu pjūvio nuotraukos. Tačiau jis tikrai labai skanus, pieniškas šokoladas suteikia pertepimui švelnumo ir puikiai dera su sodriai kakaviniu biskvitu ir vyšniom. Beje kaip tyčia pamečiau šokoladinio biskvito receptą, todėl susiradau panašų čia bei truputėli nukniaukiau papuošimo idėją.


Reikės:


Biskvitams (20 cm skersmens apvali forma (nuotraukoje dviguba norma)):

150 g. sviesto
50 g. geros kakavos miltelių
2/3 stiklinės verdančios vandens
1/3 stiklinės pieno
210 g. miltų
1 a. š. kepimo miltelių
250 g. cukraus
3 dideli kiaušiniai
1/2 v. š. vanilinio cukraus

Pertepimui:

180 g. sviesto
skardinė sutirštinto saldinto pieno
100 g. pieniško šokolado

150 g. vyšnių
1 v. š. brendžio
4 v. š. cukraus

Paruošimas:

Pradžioje išsikepam biskvitą - kakavą užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti,  kad neliktų gumuliukų, tuomet supilti pieną ir suberti cukrų. Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišyti atskirame dubenyje. Kambario temperatūros sviestą suplakti iki purumo, po vieną įmušti kiaušinius ir kiekvieną kartą gerai išplakti. Sudėti vanilinį cukrų. Į sviesto ir kiaušinių masę pilti po truputį kakavos masės ir miltų, kiekvieną kartą gerai išplakant. Paruoštą tešlą supilti į kepimo indą išteptą riebalais arba užklojus kepimo popierių. Kepti 175 laipsnių temperatūroje kol įsmeigus pagaliuką jis nesivels. Labai individualus reikalas, nes mano orkaitėje iškepė per 20 min. Iškepusį biskvitą visiškai ataušinkite ir tuomet išimkite iš kepimo formos. Supjaustykite horizontaliai į 3 lygias dalis.

Pertepimui kambario temperatūros sviestą suplakite iki purumo, po truputį įplakite kondensuotą pieną, kuris taip pat turėtų būti kambario temperatūros. Garų vonelėje išlydykite pienišką šokoladą ir po truputi plakant dideliu greičiu įplakite į sviesto masę. Svarbu, kad šokoladas nebūtų labai karštas, todėl geriau lydykite ilgiau ant ne intensyvios ugnies. 

Sulaistymas:

Naudojant šaldytas uogas, jas dar šaltas sumaišykite su cukrumi (3 v. š.) ir palikite atitirpti, nuo atitirpusių vyšnių susidarys nemenkas sulčių  kiekis, kurį panaudosime sulaistymui. Tačiau jei naudosite šviežias vyšnias tada tiks tiesiog vandens ir cukraus sirupas.Taigi atitirpusias uogas nukoškite, sultis supilkite į puodą, įdėkite papildomai 1 v. š. cukraus ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite, įpilkite brendį.

Surinkimas:

Biskvitus padalinus į 3 dalis imkite pirmąjį, sulaistykite jį vyšnių sirupu, palaukite kol šiek tiek susigers. Dėkite trečdalį pertepimo masės, lygiai paskirstykite, sudėkite pusę vyšnių ant viršaus. Imkite kitą biskvitą, jį prispauskite prie pirmojo, vėl sulaistykite, vėl sutepkite trečdaliu pertepimo masės, sudėkite likusias vyšnias. Dėkite paskutinį biskvitą, vėl prispauskite, ant jo tepkite likusią pertepimo masę ir aptepkite ja torto šonus bei viršų. Paruoštą tortą pašaldykite per nakt ir puoškite kaip tik patinka.



Skanaus!

2 komentarai:

  1. Zivile, labai grazu - ir tortas, ir papuosimas; LIUKS!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū tavo tortai taip pat visuomet labai skaniai ir gražiai atrodo! :)

    AtsakytiPanaikinti