Tradicinis medaus tortas su kočiojamais ir kepamais atskirai lakštais man nėra skanus. Tačiau tie vadinami medaus plokštainiai, arba bufetiniai medučiai dar ir kokie skanūs! Matyt viskas dėl kvapnaus minkšto biskvito. O jei dar medutis naminis ir žinai jog jame natūralus medus, ir kremas ne iš bala žino ko, tai tortas dar kelis kart skanesnis. Todėl kai užmačiau šį receptą, iš kart stvėriaus minties, kad jį tikrai gaminsiu. Na ką gi, nors medutis dar ne prapjautas, bet paties kremo su biskvitu žinoma jau teko paragauti, kaip gi kitaip.
Nors biskvitą galima kepti ir su dirbtiniu medum, man medaus tortas ne medaus jei be medaus. Pastabos būtų tokios, jog medus tikrai mėgsta degti, todėl praėjus 20 min. nuo biskvito kepimo formą uždengiau folija. Pertepimui naudojau tik grietinę, manau jos visiškai pakanka ir papildomai grietinėlės nereikia. Tik reikia naudoti kuo riebesnę - 40% tuomet ji be problemų išsiplaks.
Taigi reikės (25 cm. skersmens apvaliai formai):
200 g. medaus
150 g. cukraus
180 g. sviesto
3 a. š. nugesintos sodos
3 kiaušiniai
apie 400 g. miltų
cinamono, gvazdikėlių, druskos
Pertepimui:
500 g. 40% riebumo grietinės
1 laimo sulčių ir žievelės
pusės vanilės ankšties
cukraus pagal skonį
Paruošimas:
Tešlai sviestą, medų ir cukrų ištirpinti garų vonelėje, pravėsus masei, įmušti 3 kiaušinius ir išplakti. Sudėti prieskonius, nugesintą sodą ir miltus apie 400 g. arba kol tešla bus grietinės tirštumo. Paruoštą tešlą supilti į formą, prieš tai ištepus sviestu ir pabarsčius džiuvėsėliais. Kepti apie 40-45 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsinti ir perpjauti į 3-4 lygius lakštus. Viršutinį lakštą atidėti papuošimui.
Kremui grietinę truputi paplakti, supilti laimo sultis ir plakti toliau, kol grietinė ims tirštėti ir panašėti į kremą. Supilti cukrų, sudėti iš vanilės ankšties išimtas sėklytes ir laimo žievelę. Išplakti iki standumo.
Surinkimas:
Dėti pirmąjį biskvito lakštą į kepimo formą nuimamais kraštais, tepti dalį kremo ir taip kiekvieną kartą, kol nesibaigs lakštai. Pabaigai ant viršaus sutepti šiek tiek kremo. Statyti tortą nakčiai į šaldytuvą, kad gerai sustingtų. Kitą dieną sumalkite iki trupinių biskvitą kurį atidėjote, ir juo papuoškite torto viršų ir kraštus.
Jau trečias įrašas su šiuo Vilmos receptu, ir aš jį gamisiu šią savaitę, tikiuos patiks valgantiems nes jų bus labai netgi nemažai.. Kaip Taviškiams valgytojams ir pačiai? :)
AtsakytiPanaikintiTikrai labai skanus, skanesnis nei tradicinis kepamas su atskirais papločiais. Aš naudojau grikių medų, tai tortas gavosi labai gražios tamsios spalvos ir labai aromatingas biskvitas. Visiems kas valgė labai patiko, kepiau šiandien dar viena :)
AtsakytiPanaikintiCha idomi biskvito ideja-,maziau laiko prie plytos. Tikiuosi skonis nenukentes nuo to :)Aciu!:)
AtsakytiPanaikintiTikrai nenukentės, atvirkščiai šitoks biskvitas daug skanesnis už atskirus lakštus ;)
AtsakytiPanaikintiRyt ragausim :) šiaip biskvitas tabai skanus iškepė :)
AtsakytiPanaikintiNet neabejoju, kad tikrai patiks ! :)
AtsakytiPanaikintiLabai puikus tortas! Neatsivalgomas. :) Jau buvau ir nusivylusi, ir prisiekusi daugiau niekada nebekepti medaus tortu, su tais kociojamais lakstais isbandziau daugybe receptu, bet niekada nepavyko iskepti skanaus. Vis iseidavo kazkokie sausi ir beskoniai...:( Tad sis receptas man buvo tikras atradimas, dabar si torta kepu labai daznai, net ir be progos :) Seimyna ji dievina!... Aciu uz receptuka:)
AtsakytiPanaikintiAš taip pat nusivylus ir nemėgstu medučių su kočiojamais lakštais. Daug vargo, o skonis toli gražu neatperka pastangų. Tuo tarpu šis tortas ir daug greičiau pagaminamas, ir skonis jo tikrai puikus. Džiaugiuosi, kad patiko ir jums :)
AtsakytiPanaikinti