Atrodo jau taip seniai kažką rašiau ar gaminau neskubėdama, net žiema per tą laiką spėjo ateiti! Ir nors sniego lauke nė iš tolo nematyti, visus tikrai užpuolė vienas ir tas pats virusas - kepti kalėdinius, brandinamus pyragus. O ir šis virusas labai užkrečiamas, ir sunkiai persergamas, tuo aš jau įsitikinau savo kailiu. Kalėdos pačios savaime yra pati gražiausia šventė, pati jaukiausia. Ir kas be ko kokios Kalėdos be tų įvariausių tik Kalėdoms būdingų aromatų sklindančių iš virtuvės. Šį kartą parašysiu apie tokį Kalėdų pyragą, kurį jus sunkiai sugebėsite paslėpti mėnesiui. Aš išsikepiau du, nes žinojau, kad vieno tikrai neliks iš kart. Taip ir atsitiko, jis jau skaniai nusėdo visų pilvuose, net ir tų kurie nemėgsta saldumynų. Kitą išsaugojau ir paslėpiau. Bet mano nuojauta kužda, kad jo vieno nepakaks todėl teks kepti dar bent kelis pyragus! Taigi šį pyragą reikia kepti vėliausiai prieš 2 sav. iki Kalėdų, o anksčiausiai 2 mėn. :)
Reikės (2 nedideli pyragai arba 1 didelis):
150 g. sviesto
140 g. rudo cukraus (geriau muscovado cukraus)
4 kiaušiniai
1/3 a.š. kepimo miltelių
pusės apelsino sulčių
pusės nedidelės citrinos sulčių
1 1/2 stiklinės miltų
300 g. razinų
200 g. džiovintų abrikosų
1 apelsino žievelės
1 citrinos žievelės
1 citrinos žievelės
200 g. džiovintų vyšnių
100 g. lazdyno riešutų
100 g. migdolo riešutų
100 g. ,,studentų maisto"
Gaminimas:
Kambario temperatūros sviestą išplakti iki purumo su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir kiekvieną kartą išplakti. Tuomet supilti išspaustas vaisių sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, dėti į tešlą ir vėl išplakti. Apelsino ir citrinos žievelę nulupti iki balto sluoksnio, smulkiai supjaustyti ir berti į tešlą. Visus džiovintus vaisius ir uogas šiek tiek pasmulkinti ir dėti į tešlą. Viską gerai išmaišyti. Kepimo skardas ar skardą iškloti kepimo popieriumi ir supilti tešlą. Kepti apie 2 h iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atvėsusį pyragą suvinioti į tarkim popierinį maišelį ir paslepti spintelėje iki Kalėdų.
Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą