2011 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Prancūziška svogūnų sriuba

Žinote, kartais skaitant atsakymus kodėl žmonės gamina, susidaro įspūdis, jog jiems vieną dieną apsireiškė šventoji dvasia ir liepė eit į virtuvę kepti pyragų. Mane matyt šventosios dvasios arba aplankė dar vaikystėje arba visai pamiršo, nes pomėgis gaminti neatsirado vieną dieną iš niekur. Na, bet šiandien galiu pasiguosti! Nuėjau iki parduotuvės ir žinote susikroviau pilną maišą svogūnų. Na suprasčiau saldainių, sausainių, bet svogūnų? Nesupratau ir aš, bet tuo momentu man atrodė, kad jų tikrai labai reikia. 
Iš tiesų kaip gaila, kad man ta akis užkliuvo už svogūnų. Esu gaminus karamelizuotus svogūnus pyragaičiams, buvo labai skanu, maniau jog sriuba taip pat turi būti nepakartojama na o, bet, tačiau dieve koks briedas...Bent jau man, o tėčiui patiko, kaip sakė, o ko tu nori iš svogūnų sriubos, juk ir bus svogūnai. Taigi gal kam ir skanu, tai pateikiu receptą. O aš valgydama ištižusį sriuboj batoną jaučiaus kaip ta antis kurią lesiną į vandenį batoną mėtant :D Nors šiaip į blogą neskanių bent jau sau receptų nededu, bet žinot čia juk klasika, tk tiek, kad nelabai skani. Na aš tik įspėju, jei sugalvosite pasigaminti.


Reikės:

5 didelių svogūnų
2 l. jautienos sultinio
3 v. š. sviesto
1 v. š. aliejaus
druskos pagal skonį
1/4 a. š. cukraus
1/2 stiklinės balto sauso vyno
šakelės petražolių
šakelės čiobrelių 
juodųjų pipirų
3 v.š. brendžio
1 v.š. vorčesterio padažo arba keli lašai balzamiko acto*

*tik tuo atveju jei atrodys jog trūksta rūgštelės.

Patiekimui:

batono
fermentinio sūrio

Paruošimas:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvę statykite ant mažos-pusiau vidutinės ugnies, dėkite sviestą ir aliejų, suberkite svogūnus ir uždenkite dangčiu 15 min. Po 15 min berkite porą žiubsnelių druskos, cukrų, pamaišykite, ir padidinkite ugnį iki vidutinės. Kepame apie 1h 15 min. tol, kol svogūnai tampa tamsiai  karamelinės spalvos, ne trumpiau ir ne ilgiau. Karts nuo karto pradžioje kas 15 min, vėliau dažniau pamaišome. Jei pradeda greitai degti, sumažiname ugnį. Keptuvės dangčiu jau nedengiame. Druskos kiekį nepamirškite reguliuoti pagal tai, kokio sūrumo jūsų sultinys. Jei sultinys sūrus, nedėkite daug druskos į svogūnus. Taigi baigiant kepti supilame pusę stiklinės vyno ir pakepiname dar 10 min.  Čia sunkiausia dalis baigiasi.
Užviriname puode 2 litrus jautienos sultinio, svogūnus suberiame į sultinį, ten dedame virvute surištas petražolių ir čiobrelių šakeles. Sriubą verdame ant mažos ugnies apie 30-40 min. Kuomet išverdame paragaujame ar netrūksta druskos, įberiame pipirų, įpilame 3 šaukštus brendžio. Jei atrodys jog trūksta rūgštelės įvarviname šaukštą vorčesterio padažo arba kelis lašus balzamiko acto, nepadauginame. Surištas prieskonių šakeles išimame.
Na, o toliau patiekimas kaip kam patinka. Galite pilti sriubą į dubenėlius ant viršaus dėti batono riekelę, užtarkuoti sūrio ir šauti į orkaitę kol sūris išsilydys, arba galite skrebutį su sūriu išsikepti atskirai ir tuomet įdėti į sriubą.


Skanaus! uh...

Šaltinis: čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą