2011 m. spalio 29 d., šeštadienis

Moliūginis ,,Creme caramel''

Šiandien atrodo ta diena, kai pradedu susidraugauti su moliūgu. Su sriubomis iš moliūgo turbūt jau niekada nesusidraugausiu, bet šis moliūginis desertas  tiesiog puikus! Net nesitikėjau, kad pavyks taip skaniai, kad ir kaip viliojančiai Creme caramel atrodė štai čia.
Tiesą sakant rytas prasidėjo trim mėlynėm ant kojos, nes eidama į virtuvę užkliuvau su šlepete už laiptelio ir nukritau, vėliau vietoj karamelės išsiviriau atlaidų saldainių, kuriuos prie bažnyčios susuktus į lazdeles pardavinėdavo vaikystėj močiutės, ir galiausiai vietoj 45-50 min. mano Creme caramel kepė visą valandą.
Tačiau nepaisant visko, artėjant moliūgų šventėms, jei tik mėgstate ir neturite kur dėti šių miniatiūrinių daržovių, arba tiesiog manote, kad moliūgas šiaip niekam tikęs sutvėrimas, tikrai siūlau išmėginti moliūginį Creme caramel! :)


(Gaunasi 10 štai tokių  indelių)

Reikės:

Karamelei:
1 stiklinės cukraus
4 v. š. vandens 

Kremui:
5 kiaušiniai
1/3 st. cukraus
6 kupini v. š moliūgų tyrės
1 a. š. cinamono
1 a. š. vanilinio cukraus
1/8 a. š. malto imbiero
1/8 a. š. maltų gvazdikėlių
žiubsnelis druskos
žiubsnelis muskato
1 3/4 stiklinės pieno 



Gaminimas:

Visu pirma moliūgų tyrės būna pirkti skardinėse, tačiau Lietuvoje namačiau, todėl moliūgų tyrę ne prasčiau galima pasigaminti namie. Tiesiog išskobtą moliūga supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėjus į kepimo skardą odele žemyn, kepti apie 30 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tuomet atskirkite nuo žievės ir susmulkinkite blenderiu. Jei kaip ir man jie nė velnio nenorės kepti, vis tiek pakepus apie 30 min. išimkite iš orkaitės, atskirkite nuo žievės, supjaustykite kubeliais, užpilkite nedideliu kiekiu vandens ir pavirkite, kol truputi suminkštės, bet dar nebus praradę formos. Tuomet gerai nuvarvinkite su kiaurasamčiu ir sutrinkite blenderiu. Vis gi kepimas orkaitėje būtų privaloma dalis, nes kepant moliūgas tampa aromatingesnis.

Taigi karamelei, imkite puodą storu dugnu, berkite 1 stiklinę cukraus, 4 v. š. vandens ir net nemėginkite maišyti, jei nenorite atlaidų saldainių. Tiesiog leiskite cukrui lydytis ir burbuliuoti, kol jis pradės ruduoti, tuomet pamaišykite ir įlašinke lašelį į šalto vandens stiklinę, jei sustingsta, vadinas paruošta. Supilstykite į indelius po lygiai. Teisingai paruošta karamelė atvėsusi turi sustingti.(Žiūrėkite video, bus daug paprasčiau įsivaizduoti.) 

Kremui į gilų dubenį įmuškite 5 kiaušinius, dėkite cukrų, visus prieskonius išskyrus vanilę, tuomet dėkite moliūgų tyrę. Viską išmaišykite. Pieną su vaniliniu cukrumi užkaiskite ant virykės, bet neužvirkite, tuomet palikite atvėsti 5 min. ir supilkite į dubenį su kiaušiniais. Viską išmaišykite. Supilstykite į indelius po lygiai.

Indelius su Creme caramel statykite į indą aukštais kraštais, į indą pilkite vandens tiek, kad jis iki pusės apsemtų Creme caramel indelius. Viską uždenkite folija ir dėkite kepti iki 155 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 min, o gal ir visai valandai. Iškepęs Creme caramel neturi būti skystas, į jį įsmeigus peilį, jį lengvai ištrauksite visiškai švarų. Kuomet iškeps atvėsinkite ir bent 4 h. statykite į šaldytuvą. Tuomet išveskite indelius į lėkštę ir skanaukite.


Skanaus!

2011 m. spalio 23 d., sekmadienis

Sausainiai ,,Šachmatai''

Visą savaitę nebuvo laiko gaminti nieko įdomaus, taigi buvau nusprendus, kad savaitgalį būtinai kažką gaminsiu. Tik niekaip nesugalvojau ką, kol vakar benaršydama po internetą neužmačiau sausainukų šachmatų ir prisiminiau savo vaikystės nutikimą su jais. 
Turėjau tokią gan sudėtingą receptų knygą, na gal dabar ji ir nebūtų sudėtinga, tačiau, kai tau kokie 12 metų, sausainukai šachmatai, kurie reikalauja kruopštumo tikrai ne iš lengvųjų. Taigi pamenu tuomet su tešla problemų nekilo, bet kadangi nebuvo vaizdinės instrukcijos kaip tuos šachmatus daryt, tai aš visą tešlą susipjausčiau mažais kvadratėliais, stengdamasi, kad jie būtų lygūs, ir juos taip sakant mėginau sudėlioti į šachmatus. Užtrukau tikrai ilgai, bet ilgas darbas gražaus rezultato nedavė, gavos kažkas neaiškaus. Gerai, kad bent nenukentėjo skonis :))
Taigi, man visuomet trūko, kaip čia pasakius, tos logikos ką ir kaip daryt, kad gautus paprasčiau. Gerai, kad dabar yra daug vaizdinės medžiagos, ir sausainukų šachmatų gamyba jau nebe tokia sunki užduotis. :)
Jei ir jūs sugalvosite pasigaminti sausainukus, tai pasižiūrėkite čia



Reikės:

Kakavinei tešlai:

100 g. minkšto sviesto
2 v. š. kakavos
75 g. cukraus
175 g. miltų
1 kiaušinis

Vanilinei tešlai:

100 g. minkšto sviesto
2 a. š. vanilinio cukraus
70 g. cukraus
175 g. miltų
1 kiaušinis

1 kiaušinio baltymo ,,klyjavimui''

Gaminimas:

Pradžioje reikia pasigaminti dviejų spalvų tešlas.

Kakavinei tešlai sviestą išplakti iki purumo, suberti cukrų ir paplakti dar kartą, tuomet įmušti kiaušinį ir dar kartą išplakti. Per kelis kartus plakant, suberti miltus sumaišytus su kakava ir gautą tešlą berti ant stalo, suformuoti tešlos rutulį, o tuomet pasistengti išgauti stačiakambio formą, išlyginant kraštus. Gautą stačiakampį įvinioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 30 min.

Vanilinei tešlai sviestą išplakti iki purumo, suberti cukrų, vanilinį cukrų, ir išplakti dar kartą. Tuomet įmušti kiaušinį, ir išplakti dar kartą. Palaipsniui plakant suberti miltus. Vėl gautą masę berti ant stalo, lipdyti vienalytę tešlą, o tuomet padaryti stačiakampio formą, panašaus dydžio į kakavinės tešlos formą. Dėti 30 min. į šaldytuvą.

Taigi po 30 min. jas iškočiojam maždaug iki 1 cm. storio, stengiamės, kad būtų vienodo dydžio stačiakampiai.

Tuomet kakavinę tešlą šluotele aptepam kiaušinio baltymu, ir dedam ant viršaus vanilinę tešlą. Atsargiai prispaudžiam, kad suliptų. Gali tekti nupjauti kraštus, kad gautusi lygus stačiakampis. (Nupjautų kraštų neišmeskite, o susukite ritinėlius ir vėliau supjaustę taip pat iškepkite) Imam į rankas liniuote ir pamatuojam viduriuką ir skersai pjaunam per puse. Tuomet vanilinės tešlos paviršiu aptepam baltymu ir dedam ant jos šokoladine puse, nupjatąją pusę. Paspaudžiam, kad suliptų. Įviniojam gautą kaladėlę į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 20 min.

Po 20 min išsimatuojam savo stačiakampį su liniuote, kad atpjautume vienodas 1 cm. juosteles. Jas sutepdami baltymu klijuojam taip, kad gautusi šachmatai, t.y vieną kartą juodą prie baltos, kitą kartą baltą prie juodos Taip klijuojam po 4 juosteles. Dedam suklijuotas juosteles į šaldytuvą dar bent 20 min ir tada jau pjaustom 1 cm. storio griežinėliais.

 Dedam ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir kepam apie 20 min iki 160 laipsnių įkaitontoje orkaitėje.




Skanaus!







2011 m. spalio 14 d., penktadienis

Slyvų pyragas

Turbūt nėra žmogaus nežinančio to klasikinio pyrago tešlos recepto iš stiklinės miltų, stiklinės cukraus ir 5 kiaušinių. Mano mama nemėgo ir nemėgta gaminti iki šiol, todėl visi mano ragaujami obuolių pyragai buvo būtent iš tokios tešlos. Taip pat, tai pirmasis pyragas kurį išmokau išsikepti pati. Dabar labai retai kepu obuolių pyragus pagal šį receptą, mieliau renkuos truputėli sudėtingesnius, įdomesnius, o pats skaniausias žinoma Amerikietiškas pyragas. Vis gi būna tas retas atvejis kai išsikepu tą paprastąjį pyrągą. Šiandien užtikus  
gražių slyvų būtent taip ir atsitiko. :)


(25 cm skersmens forma)
Reikės:

3 kiaušinių
pusės stiklinės cukraus
pusės stiklinės miltų
pusės citrinos žievelės
10 gražių mėlynų slyvų
sviesto formai patepti

Gaminimas:

Slyvas pjauti pusiau ir išimti kauliukus. Trynius atskirti nuo baltymo. Į dubenį su tryniais berti cukrų ir išsukti iki baltumo. Tuomet įtarkuoti citrinos  žievelę, berti miltus ir išmaišyti. Kiaušinio baltymus išplakti iki standžių putų ir pet tris kartus įmaišyti į trynių masę. Forma gerai ištepti sviestu ir į ja krėsti tešlą. Ant viršaus išdelioti slyvų puseles. Kepti iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol įsmeigtas medinis pagaliukas nesivels tešla.

Skanaus!