2011 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Šokoladinės ,,Monetos''

Iš tiesų juos galima būtų pavadinti triufeliais, tiesiog plokščios formos. Tačiau kaip bepavadinsi jie be galo skanūs, sodraus šokolado, turtingo skonio. O ,,slaptas'' ingridientas suteikia pikantiškumo. Be to jie tirpsta burnoje! Gaila tirpsta ir kambario temperatūroje, todėl juos reikia gerai atšaldyti, ir stengtis kuo mažiau laikyti šiltoje vietoje. Na, bet tą tirpimą aš jiems atleidžiu, nes jie be galo skanūs. Deginta karamelė ir druska įdomus duetas šokoladui, ar ne ? :)



Reikės:

200 g. juodojo šokolado bent 62% kakavos
1/6 st. plakamosios grietinėles
1 nubrauktas v. š. cukraus
kakavos apvoliojimui
jūros druskos apibarstymui

Paruošimas:

Šokoladą susmulkinti ir dėti į karščiui atsparų indą. Iš tiesų tai jį reik patupdyt ant garų vonelės, tik puodas su vandeniu turi jau būti nuimtas nuo ugnies, o dubuo su šokoladu ir vanduo puode neturi liestis. Taip patupdžius šokoladą jį pamiršti, tegu sau lengvai lydos.
Tuo tarpu į sausą keptuvę berti cukrų ir ant vidutinės ugnies lydyti, kol šis pradės ruduoti, kuomet atsiras šviesiai rudos putos supilti grietinėlę. Karamelė greit ištirps grietinėlėje. Gautą masę supilkite ant jau tirpstančio šokolado. Tuomet viską išmaišykite.  
Ant kepimo formos ar kito plokčio paviršiaus dėkite maistinę plėvelę. Ant jos po šauktelį dėkite šokolado masės. Tuomet ant kiekvieno kauburėlio berkite po kelis krislelius jūros druskos. Tuomet užtieskite dar vieną maistinę plėvelę ant saldainių viršaus. Imkite stiklinę ar kitokį įnagi plokščiu dugnu, ir lengvai prispauskite šokolado kauburėlius, kad taptų plokšti, panašūs į monetas.
Taip priplotus saldainius dėkite bent 30 min stingti į šaldytuvą.
Sustingus saldainiams, į celofaninį maišelį įpilkite šiek tiek kakavos, meskite po kelias šokladines monetas į maišelį su kakava, lengvai pakratykite kol monetos apsivolios kakavoje ir dėkite į lėkštę. Nelaikykite ilgai šiltoje patalpoje.

P.s Jei kas nors bus neaišku, tiesiog peržiūrėkite video.




Skanaus!

Šaltinis: čia

2011 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

Barbekiu padažas

O buvo taip. Kaip ir kiekvieną dieną buvau atsivertus Skonių blogą, tuo tarpu draugas atsivertė skyrelį kiauliena, dūrė pirštu į šonkauliukus ir sako - Kodėl tu man tokių nepagamini? Na nepagaminu, vadinas reikia pagaminti. Aš juk labiau mėgėja ką nors saldaus, įdomaus pagaminti, o tie kasdieniai kotletukai, kiauliena manes neypatingai vilioja, nors gaminu kasdien ir tikrai moku, nėra taip, kad vien saldumynais visus maitinčiau ;)) Taigi teko imtis gaminti barbekiu padažą šonkauliukams, ir šioje vietoje labai norėčiau padėkoti Segebutei, už šį nuostabų atradimą! Turiu pripažinti, visiškai nesitikėjau tokio puikaus padažo skonio :) Dedu jį į blogą, nes recepto pamesti visiškai nenorėčiau, nes gaminsiu gaminsiu ir dar tikrai gaminsiu, ypač dėl to jog jį šaldytuve ir 4 mėn galima saugoti! :)



Taigi pamodifikavus pagal skonio receptorius man gavosi taip:

Reikės:

1 v. š. cukraus
1/4 st. 5% acto
papildomai 1 a. š. cukraus
1/4 st. aliejaus
1 didelis svogūnas
2 a. š. druskos
2-3 a.š. prieskonių mišinio (jį sudaro lygiom dalim: bazilikas, mėta, lauro lapai, kvapnusis mairūnas, čiobrelis, kalendra, šafranas, juodieji pipirai, raudonieji aštrūs pipirai, raudonoji paprika, ciberžolė)
1 a. š. maltų juodųjų pipirų
1 a. š. maltų čili pipirų
žiubsnelis malto cinamono
150 ml pomidorų pastos praskiestos 1/2 stiklinės vandens
3 didelės skiltelės česnako
1 v. š. garstyčių grūdeliais
1 stiklinė sultinio 

Paruošimas:
Pirmiausia reikia pasigaminti acto ir cukraus mišinį padažui. Į švarią, sausą keptuvę berkite cukrų, kaitinkite jį kol ištirps ir gražiai paruduos, tuomet nukelkite nuo ugnies ir supilkite actą, cukrus atšoks nuo keptuvės ir ištirps acte. Gautą mišinį supilkite į dubenėlį, keptuve švariai nuplaukite ir statykite vėl ant ugnies. Beje, originaliame recepte prašoma 1/2 stiklinės acto, ir 2 v.š cukraus, bet mūsų šeima acto nelabai mėgsta ir naudoja, todėl aš sumažinau proporciją per pus. O viso į padažą įpyliau 2 v. š. šio mišinio, ir papildomai 1 a. š. cukraus. Taigi galite padažo gaminimo eigoje, kuomet pilsite paruoštą mišinį, ragauti padažą, kol atrodys jog acto mišinio pakanka. 
Pagaminus acto mišinį pradedam padažo gamybą. Į įkaitintą keptuvę pilam aliejų, dedam labai smulkiai supjaustytą svogūną ir apkepinam iki auksinės spalvos. Tuomet beriam visus sausus prieskonius, kurių prašo  receptas, tame tarpe ir druską. Viską dar minutėle apkepiname. Tuomet dedame pomidorų pastos ir vandens mišinį, pakepiname, kol padažas paruduos, įmaišome česnaką, garstyčias, sultinį ir viską verdam dar 5-10 min .Tuomet į jau baigianį kepti padažą supilam acto ir cukraus mišinį, tačiau siulyčiau pilti ir ragauti, kol padažas taps jums patinkančio skonio, papildomai galite įdėti šaukšelį cukraus, jei nesupilsite viso acto mišinio, o cukraus trūks.
Taigi paruoštas padažas naudojamas iš karto arba supilamas į sterilizuotus stiklainiukus ir laikomas šaldytuve apie 4 mėn. Kadangi, mano variante mažiau acto nei originale, aš stiklainiukus sterilizavau, tačiau jei naudosite 1/2 st. acto tai stiklainiukų galite ir nesterilizuoti, tiesiog statyti į šaldytuvą.

Na, o pats padažas tinka kaip marinatas įvariems mėsos patiekalams, tiesiog pamarinuokite 30 min 1 kg mėsos 5 v.š. ar daugiau barbekiu padažo ir dėkite kepti. 



Skanaus!



2011 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Spurgos su įdaru

Šias spurgas be galo mėgstu, universisteto bufete jas parduoda gausiai apibarstytas cukraus pudra, bet grupiokė sakė jog tokias spurgas užšaldo ir laiko šaldiklyje, o vėliau atitirpina ir pardavinėja.. Na žodžiu nežinau ką jie su jom daro, bet jos vistiek labai skanios, o kai išsikepi namie, tikrai žinai jog niekas jų nei šaldė, nei kitaip nagus prikišo :)) Įdarą galima pasirinkti kokį tik mėgstate, labai tinka obuolienė ir kiti įvairūs džemai, tik nepersistenkite ir nepadauginkite, užtenka vieno v.š. įdaro, spurgytės juk ir taip ne iš liesųjų.

Beje, kaip neįprastai greit dabar temsta, nuotraukų kokybė ne dienos šviesoje nebūna tokia gera kaip įprastai :) Ir nors bloguose visuomet pirmiausiai valgoma akimis, šį kart pamėginkite vadovautis skonio receptoriais ;))


Reikės:

2 v.š. sviesto
2 v.š. cukraus
2 kiaušiniai
1 a.š. sausų mielių
1/2 stiklinės pieno
3 stiklinių miltų
1 a.š. vanilinio cukraus

Aliejaus kepimui
Cukraus pudros apibarstymui
Mėgiamo džemo įdarui


Paruošimas:

Į dubenį dėkite sviestą, cukrų, vanilinį cukrų. Pieną ant viryklės pakaitinkite, bet neužvirkite. Supilkite į dubenį su jau sudėtais produktais, pamaišykite, kad išsilydytų sviestas, tuomet įmuškite kiaušinius. (Stebėkite, kad pienas nebūtų karštas, kitaip kiaušinius sutrauks.) Tuomet suberkite mieles, išmaišykite dar kartelį ir dėkite miltus. Jų reikės apie 3 stiklinių, arba tiek, kad susiminkytų tešla. Tešlą reikia minkyti apie 5 min. Tuomet uždengti rankšluosčiu ir palikti kilti apie 1h. 
Po valandėlės iškočioti maždaug 1 cm storio blyną, naudojant miltus, kad tešla neliptų. Iš tešlos išspausti apskritimukus, juos sudėti ant paviršiaus apibarstyto miltais ir dar kartą apie 30 min pakildinti. 
Po pusvalanduko įkaitinti aliejų gilesniame puode ir kepti spurgas po ~2 min ant kiekvieno šono. Tuomet nuvarvinti riebalus ir palikti aušti apie 15 min.
Po 15 min jau galima pasirinkus mėgiamą įdarą ir konditerinio švirkšto pagalba padaryti skylutę spurgos šone ir  švirkšti džemą. Jei neturite konditerinio švirkšto tai galite padaryti tiesiog šaukštu. Apibarstykite spurgas cukraus pudra ir skanaukite.




Skanaus!

Šaltinis: čia