2014 m. balandžio 18 d., penktadienis

Šimtalapis

Šiam kepiniui pagaminti nusprendžiau, kad manęs vienos bus per mažai, todėl į pagalbą pasikviečiau pusseserę ir kepėm du šimtalapius, ji sau, aš sau. Viso užtrukom apie 4 h. su picos kepimo pertraukėle. Abi pripažinom, kad čia labiausiai mus nuvarginęs kepinys, nežinia dėl ko, galbūt, kad namie buvo labai karšta, o minkymo ir kočiojimo buvo per akis. Bet sakėm, jeigu bus labai skanus (dar neprapjauti laukia Velykų), tai nesigąsdinsim ir kepsim dar kartą, nes pagal tai kaip atrodė, kvepėjo, ir buvo skanus vienas netyčiom nulūžęs gabaliukas išiminėjant iš formos, mums labai patiko. Iki šiol buvau ragavus tik vieno skanaus šimtalapio, nežinau, koks jis privalo būti pagal jus, bet tas skanusis man įsiminė dėl drėgnumo, sunkumo, karamelizuoto viršaus ir medaus kvapo. Tokį stengiaus pagaminti ir aš. 

Todėl nuo savęs pridėjau kelis elementus. Visu pirma, pakepus apie 20 min. pradėjau kas 5-10 min. vis laistyti šimtalapio viršų  išbėgusiu sviestu, tokiu būdu karamelizavosi ir tapo drėgnas visas šimtalapio viršus. Ne gana to, likus kepti 5 min. ant viso paviršiaus tolygiai paskirsčiau nubrauktą šaukštą medaus. Todėl dabar mano šimtalapis visas blizga ir kvepia medumi.
Be to, patariu kepti silikoninėje ar kitoje apvalioje formoje nenuimamu dugnu, nes priešingu atveju tirpstantis sviestas ims bėgti per nesandarios formos dugną.


Iš esmės kiek ieškojau, receptas visur beveik toks pats, turbūt viskas priklauso nuo to, kiek žinot šio kepinio ruošimo paslapčių.

Reikės:

500 g miltų ( 405D)
25 g šviežių mielių
125 ml pieno
1 v.š. cukraus
2,5 arba 3 mažesnių kiaušinių
500 g sviesto
300 g cukraus
1 stiklinės aguonų (naudojau jau sumaltas su cukrumi)
pora saujų razinų
1 v. š. medaus

Paruošimas:

Mieles užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu drungno pieno, viską išmaišyti. Kiaušinius išplakti su likusiu drungnu pienu ir supilti ant mielių. Tuomet berkite miltus, tačiau ne visus iš karto, aš tikrai nedapyliau bent 50 g. pradžioje tešla lips tiek prie stalo tiek prie rankų, tačiau siūlau miltais pasitepti rankas ir šiek tiek stalą, taip minkyti 30 min. Kuo ilgiau minkysite, tuo mažiau lipni tešla darysis, be to minkant turi girdėtis šioks toks pokšėjimas. Be to siūlau nesimuliuoti ir minkyti visas 30 min. Išminkius pasverti visą tešlos gabalą ir gautą svorį padalinti iš 5, tuomet tešlą padalinti į 5 lygias dalis. Tai, jog tešla bus padalinta į visiškai lygias dalis padės iškočioti identiškus stačiakampius. Visus 5 rutuliukus palikti šiek tiek pakilti, aš kildinau apie 25 min. 
Tuo metu sviestą ištirpinti ir atvėsinti, cukrų susipilti į patogų dubenį. 
Iškildinus tešlą prasideda kočiojimas. Tam aš jums patariu pasiruošti du stalviršio plotus, viename kočioti tešlą, kitame formuoti šimtalapį. Pasiimame pirmąjį tešlos rutuliuką ir pabarstę šiek tiek miltų stengiamės iškočioti kuo plonesnį stačiakampį. Jeigu prieš tai viską padarėte teisingai, panaudojus šiek tiek fizinės jėgos jums turėtų išsikočioti labai labai plonas stačiakampis. Jį perkeliame ant kito stalviršio, visą sutepame 1/5 sviesto ir apibarstome 1/5 cukraus.  Tuomet imame antrąjį rutuliuką vėl stengiamės iškočioti identišką stačiakampį prieš tai buvusiam ir dedame jį ant apibarstyto sviestu ir cukrumi stačiakampio. Jeigu neužtenka ilgio tempiame antrąjį stačiakampį į kraštus, stengdamiesi suvienodinti pirmojo ir antrojo tešlos lakšto formą. Tuomet ir antrąjį lakštą aptepame sviestu ir apibarstome cukrumi. Taip darome su visais 5 lakštais. Paskutinįjį taip pat aptepame sviestu ir apibarstome cukrumi, viename krašte voleliu dedame nuplikytas, permaltas ir pasaldintas aguonas (arba kaip aš nusiperkame jau permaltas ir pasaldintas), visą lakšto plotą apibarstome razinomis. Užlenkiame tešlos kraštą ant aguonų ir susukame vyniotinį. Jį dedame į kepimo formą, kuri per vidurį turi sieneles (tam, kad šimtalapis būtų kaip riestainis, su skyle per vidurį, jei tokios formos neturite galite formos viduryje pastatyti pvz. tuščią skardinę nuo kondensuoto pieno). 
Taigi šimtalapį kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, o po 20 min. imame karts nuo karto jo viršų laistyti išbėgusiu sviestu. Kad tai būtų įmanoma, jūsų forma turi būti bent 25 cm. skersmens, kitaip šimtalapis užims visą formos plotą ir negalėsite pasiekti dugne esančio sviesto. Likus kepti 5 min. ant šimtalapio viršaus tolygiai paskirstome medų. Viso reikia kepti apie 55-60 min.

Skanaus!




Šaltinis: čia  

7 komentarai:

  1. Super! Tikras gražuolis;) Tikiuos prapjovus matysis visi maži sluoksneliai:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju. Būtinai įkelsiu pjūvio nuotrauką sekmadienį! :)

      Panaikinti
  2. Mano gimtajam krašte šimtalapius kepa. Neretai tekdavo paragauti. Pati praėjusioms Kalėdoms kepiau. Buvo geraaai :) Man nepasirodė sunku, gal dėl to, kad užgrūdinta motera esu :D
    Taip pat Inetos receptu vadovavausi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tai jau labai labai seniai yra tekę skanaus ragauti, ir močiutė vis skundės, kad kiek jai kas beatvežtų to šimtalapio, vis neskanus, tai va galvoju iškepsiu aš jai, pažiūrėsim kas gausis :D Man irgi nelabai jau ir sunkus būtų buvęs, bet mes kepėm du šimtalapius ir iškočiot teko 10 lakštų tai truputi užsiknisau :D

      Panaikinti
  3. Esu ragavusi iš Alytaus. Jie ten tikrai tobuliausi!!! Ir skaniausi man tos pacios dienos, švieži. Kitaip jie tampa batonu su aguonomis. Lauksim tavojo atsiliepimo paragavus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Keista, o aš esu skaičiusi, kad priešingai, trečią dieną skaniausi jie. Na žiūrėsim, kas čia per batonas bus ;))

      Panaikinti