2013 m. gegužės 21 d., antradienis

Rabarbarų ir braškių pyragas

Kaip kažkas kažkada pasakė, niekada negali žinoti kurie tavo pietūs bus paskutiniai. Šitas pasakymas ypač užklumpa vasaros laukimo momentu, kuomet galbūt tenka valgyti ne visiškai tai, ko iš tikrųjų norėtum, dėl to, kad saulei reikėtų aprėpti mažesnį objektą gulintį ant pledo. Tuomet kyla mintys, kad tokių paskutinių pietų tikrai nenorėčiau.  Bet ši frazė tinka tik tiems, kuriems maistas ne 2 3 4 ar dar kažkelintoj vietoj, čia tiems, kurie gyvena dėl tokios akimirkos kaip rabarbarų medžiojimas savaitę ir galiausiai pyrago kepimas. Nes nemažai daliai žmonių matyt tikrai vienodai šviečia kokie jų pietūs bus paskutiniai.
Na, bet šį kartą ne taip liūdnai, visu pirma noriu pasigirti, kad pagaliau pagaliau įsigijau veidrodinį fotoaparatą!  Aš jau buvau labai smarkiai susipykus su savo vadinama ,,muiline'', kol konstatavau faktą, kad daugiau tikrai nebekyla rankos fotografuot. Tas fotoaparatas sugadindavo net patį gražiausią mano tortą, niekaip nesugebėdavau perteikti tos išvaizdos. Galiausiai mes su juo puolėm į didžiulę krizę, ir tuomet nusprendžiau, kad laikas kažką keisti. Todėl dabar mokausi fotografuoti su naujuoju, o kadangi nusprendžiau, kad instrukcijos man skaityti nereikia ir viską išmoksiu per praktiką, tą šiuo metu ir mėginsiu daryt.
Taigi rabarbarai ir braškės arba braškės ir rabarbarai. Šitas pyragas yra vasarinis variantas rudeninio obuolių pyrago, kadangi pyragas iš esmės toks pats tik vietoj obuolių naudojau kitą įdarą. Pyragas žinoma labai skanus, valgomas šiltas su ledais.



Reikės:

Tešlai:

250 g. miltų
180 g. sviesto
žiubsnelis druskos
1,5 v. š. cukraus
75 ml šalto vandens

Įdarui:

3 st. pjaustytų rabarbarų
200 g. pjaustytų braškių
cukraus pagal skonį (aš dėjau 5 v. š. nes viskas buvo labai rūgštu)
3 a. š. miltų
20 g. lydyto sviesto

Paruošimas:

Miltus berkite į dubenį. Į tą patį dubenį berkite kubeliais supjaustytą sviestą. Sutrinkite sviestą ir miltus tarp pirštų, kol neliks stambių sviesto gumulėlių. Tuomet berkite cukrų, druską, pilkite vandenį ir išminkykite vienalytę tešlą, kuri neliptų prie rankų. Tešlą padalinkite į dvi dalis, vieną didesnę pyrago pagrindui ir vieną mažesnę pyrago juostelėms. Padalinta tešlą dėkite į šaldytuvą bent 30 min.
Kol tešla šąla pagaminkite įdarą. Supjaustykite rabarbarus kubelias, braškes į 4 dalis, viską berkite į dubenį. Užpilkite cukrumi, miltais, tirpintu sviestu ir viską išmaišykite.
Kuomet tešla sušals ant stalo paviršiaus berkite miltus ir iškočiokite pyrago pagrindą. Jį dėkite į kepimo formą, gražiai išlyginkite kraštus. Į vidų suberkite įdarą. Tuomet imkite mažesnį tešlos kamuoliuką, jį iškočiokite ir supjaustykite juostelėmis, papuoškite pyrago viršų. Kiaušinio plakiniu aptepkite pyragą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40 min.

Skanaus!

6 komentarai:

  1. braskes ir rabarbarai - esminis vasaros derinys; labai skanus sitas pyragas; be galo!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. o dar pamirsau paklausti - ka reiskia "veidrodinis fotoaparatas"?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na kaip čia paaiškinti, http://www.elektronika.lt/produktai/foto-video/4964/veidrodiniai-fotoaparatai-kuo-jie-ypatingi/

      Panaikinti
  3. Derinys su avietėmis irgi buvo tobulas. Ačiū už receptą! :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su avietėm ir rabarbarais, net nebūčiau sugalvojus, džiaugiuosi, kad patiko! :)

      Panaikinti