2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Šokoladinis amaretto pyragas

Net nežinau kodėl taip mėgstu nesveikai šokoladinius tortus ir pyragus, tokius kur lengva ranka sukratai pusę kilogramo juodojo šokolado. Gal dėl to, jog nemėgstu šokolado valgyti natūraliam pavidale, o gal dėl to, kad mama apsilankydama Belgijoje vis parvežą vieną kitą kilogramą šokolado. O gal nes šokoladiniai kepiniai visada sodrūs, atrodantys prabangiai ir laabai kvepia, o kakavos kiekis šokolade verčia čiaudėti. Tai štai, jei mano akis užkliūna už kažko tokio labai šokoladinio tai būtinai turiu gaminti. Ir nesustabdė net tai, jog paskutinius 5 šaukštus amaretto išverčiau užkliudžius ranka ant stalo. Ėjau pirkti naujo butelio. Na, o akis šį kart užkliuvo ne už bet ko, o už Gordon Ramsay's World kitchen knygoje esančio recepto. Iš tos pačios knygos į šį blogą atkeliavo ir Misisipės dumblas.
Negaliu daugiau niekaip apibudinti kaip ir vėl pasakyti - O teip! Ant viršaus suplaukia šokoladinė traški plutelė, šiek tiek pakylanti virš visos likusios pyrago masės, kuri savo ruožtu yra klampi ir drėgna!



Reikės (24 cm apvali forma):

350 g. juodojo šokolado (bent 60% kakavos)
6 v. š. amaretto
4 dideli kiaušiniai
50 g. biskvitinių sausainių amaretto skonio (naudojau selgos sausainius)
200 g. cukraus
kakavos apibarstymui

Paruošimas:

Garų vonelėje pradėjus lydytis šokoladui, supilkite alkoholį. Kadangi alkoholis mėgsta sutraukti šokoladą, geriausia, jog šokoladas lydytųsi kuo mažesniame karštyje, lėtai. Išlydžius šokoladą atidėkite jį į šalį šiek tiek pravėsti. Susmulkinkite blenderiu sausainius iki trupinių. Kiaušinio trynius suplakite mikseriu iki putų. Trynius supilkite į šokoladą, išmaišykite. Supilkite sausainių trupinius ir dar kartą išmaišykite. Kiaušinio baltymus plakite kol suputos, supilkite cukrų ir plakite tol, kol baltymai taps tiršti ir blizgantys, o suformavus jų forma nesikeis. Per tris kartus baltymų masę įmaišykite į šokolado masę. Jei naudosite silikoninę formą jos niekuo tepti nereikia. Jei naudosite kitokią formą, ištepkite ją sviestu, o ant dugno paklokite kepimo popieriaus. Kepkite apie 30 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Iškepus atvėsinti orkaitėje, o vėliau palaikyti kelias valandas šaldytuve.



Skanaus!






2 komentarai:

  1. Nesveikai atrodo. Nesveikai šokoladiškai, drėgnai, skaniai, sodriai etc. Darau kažką labai panašaus, bet su Amareto dar nebandžiau. Ogi reikės... Arba su lazdyno riešutų likeriu. Irgi skaniai turėtų išeit... Ehhh... po tokių vaizdų back to work ((:

    AtsakytiPanaikinti
  2. O su lazdyno riešutų likeriu norėčiau ir aš išmėginti, turėtų būti labai skanu! Mane tai labai sužavėjo tas procesas kai morengai maišosi su šokolado mase, tokia graži spalvų gama, kad maišyčiau ir maišyčiau :D

    AtsakytiPanaikinti