2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

Pavlova ir vieneri metai blogui

Na ką, atrodo  visai neseniai pradėjau rašyti šį blogą, tačiau praėjo jau net gi visi metai. O per vienerius metus bloge atsirado 52 įrašai, kurių didžiąją dalį sudaro saldumynai. Ateityje matyt statistika nesikeis, kadangi mano nuomone visas maisto žavesys ir yra desertuose. Arba paprasčiausiai man juos labiausiai patinka gaminti. Be to, jie taip gražiai atrodo nuotraukose. O daugelis matyt iš mūsų žiūrinėdami receptus visuomet pirmiausiai paragauja kąsnelį akimis ir tuomet jau žiūri kokia gi čia sudėtis. Taip kad desertų nuotraukos bent jau mane visuomet paperka. Nors įrašų nėra daug, tačiau stengiuos čia sudėti tai, ko dar nemačiau kituose bloguose. Ši taisyklė negalioja tik tortams, kadangi jie visuomet yra individualūs, dalis kūrybos. Na, o mano blogas yra gan uždaras,  tačiau kartu ir atviras, kadangi galėčiau suskaičiuoti ant pirštų, kas iš mano pažįstamų žino, jog rašau blogą, tačiau iš kitos pusės jis yra atviras visai interneto bendruomenei, dėl šios priežasties iš dalies galiu objektyviai matyti kiek žmonių tikrai domisi mano receptais. Tai tiek apie tą blogo gyvenimą, o šiai progai nusprendžiau išsikepti ne ką kitą, o vasaros desertų viršūnėje matyt esančia Pavlovą. Ir ne veltui. Tiesiog burnoje tirpstantis lengvas desertas, nereikalaujantis ypatingų pastangų. 


Reikės:

3 kiaušinio baltymų 
150 g. cukraus
1/2 a. š. vyno acto
žiupsnelis druskos
200 ml. riebios grietinėlės
šviežių uogų - braškių, mėlynių, aviečių, žemuogių pasirinktinai. 

Paruošimas:

Nors sakoma, jog plakti reikia kambario temperatūros baltymus, aš plakiau išimtus ką tik iš šaldytuvo ir pavlovai nieko nenutiko. Taigi imame baltymus, įberiame žiupsnelį druskos ir plakame iki standžių putų. Tuomet po truputį supilame visą cukrų ir plakame tol, kol cukraus kristalų nebesijaučia tarp pirštų. Baigiant plakti supilame actą ir dar kartelį trumpai paplakame. Imame kepimo skardą, ant jos tiesiame kepimo popierių ir tuomet jau pasirinkimo reikalas, ar sukrėsime į apskritimą visą morengo masę šaukštu, ar imsime konditerinį švirkštą ir mėginsime padaryti įdomesnių formų morengą. Bet kokiu atveju reikia raizgyti apie 15-18 cm. apskritimą, kurio kraštai būtų aukštesni nei vidurys, t.y. jog būtų savotiškas krepšelis grietinėlei sukrėsti. Taip paruoštą morengą kepame pradžioje 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 5-8 min. tuomet 130 laipsnių temperatūroje 40-50 min. ir galiausiai pravėrę orkaitės  dureles dar 10-20 min. padžioviname. Iškepusį morengą paliekame orkaitėje atvėsti. Kuomet atvės morengas, suplakame grietinėlę, galite įberti šiek tiek cukraus į ją. Grietinėlę kraunam ant morengo viršaus ir šiek tiek išlyginame, ant viršaus supilame turimas šviežias uogas ir galime iš kart skanauti.



Skanaus!


4 komentarai: