Asmeniškai aš sovietmetyje išgyvenau kokius 2 metus, o tuomet atėjo nepriklausomybė į mūsų kiemą. Bet nors faktiškai atėjo, praktiškai dar pamenu kai ką užsilikusio iš tų laikų. Dažniausiai visa tai kažkodėl susiję su maistu. Pamenu kaip už litą pirkdavau paukščių pieno kiek išeina, o parduotuvėje būdavo dviejų rūšių tortai, tai medutis ir puriena. Puriena matyt paliko giliausią įspūdį iš visų to meto konditerijos stebuklų. Biskvitas būdavo labai liesas ir drėgnas, net gi vandeningas, o pats tortas perteptas sviestiniu riebiu kremu. Viršus visuomet buvo papuoštas išdažytu sviestu, gėlytės rūžavai, lapukai žaliai. Nors paskutinį kartą tokį tortą valgiau būdama kokių 5 metų, dabar kartais prisimindavau jį ir galvodavau kur gi jis dingo.
Ir štai visai netyčia aš kažkurią dieną užsimaniau riešutinio torto su karameliniu kremu. Viskas kaip ir būtų gerai, bet valgant jis man vis kažką taip priminė. Ir galiausiai, valgant trečią gabalėlį (ne tą pačią dieną), man pagaliau toptelėjo, kad jo skonis juk toks pats kaip purienos! Štai ką jis man visą laiką priminė. Žinoma puriena būdavo vandeninga, aš biskvitų tiek nesulaisčiau, tačiau tas liesas biskvitas ir sviestinis kremas taip ir dvelkė sena gera puriena.
Na, o jei kažkam taip pat vis dar kyla nostalgija pateikiu receptą.
Reikės (25 cm skersmens forma):
Biskvitams:
150 g. miltų
125 g. sutrintų lazdyno riešutų
150 g. cukraus
120 ml. pieno
5 kiaušiniai
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. kepimo miltelių
1 v. š. klevų sirupo
Pertepimui:
1 indelis rududu (kambario temperatūros)
180 g. sviesto (kambario temperatūros)
Sulaistymui:
3 a.š. cukraus
3 a.š vandens
1 v.š. klevų sirupo
Paruošimas:
Biskvitui atskirti trynius nuo baltymo, trynius išplakti, supilti aliejų, klevų sirupą, pieną, ir dar kartą paplakti. Tuomet supilti miltus, kepimo miltelius ir smulkintus riešutus. Viską išmaišyti. Baltymus išplakti su cukrumi iki standžių putų. Atsargiai, per kelis kartus įmaišyti baltymus į pagrindinę masę. Skardą ištepti riebalais ir supilti tešlą. Kepti apie 40-60 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsinti.
Kremui suplakti minkštą sviestą iki baltumo, sudėti rududu ir dar kartą viską išplakti.
Sulaistymui į puodą supilti reikiamus produktus ir pakaitinti kol ištirps cukrus.
Surinkimas:
Biskvitą perpjauti į kelias dalis. Prieš dedant kremą pirmąjį biskvitą sudrėkinti sirupu, dėti kremą. Ant viršaus dėti sekantį biskvitą, jį sudrėkinti ir vėl dėti kremą. Galiausiai dėti paskutinį biskvitą ir jei liko kremo aptepti torto viršų. Tortą reikia gerai atvėsinti šaldytuve. Po kelių valandų galima tortą apipilti šokolado, sviesto, kakavos ir pieno mišinio glazūra ir statyti į šaldytuvą nakčiai. Tortas turi gerai atvėsti ir visiškai sustingti.
Skanaus!
Šaltinis: čia
O aš kaip tik kažkodėl neprisimenu Purienos.. Tikriausiai man labiau patiko Medutis Nors šiaip geriausiai iš tų laikų prisimenu Griliažinį tortą..
AtsakytiPanaikintiČia matyt kiekvienam įsimena pagal tai, ką rasdavom savo parduotuvėse, pas mus kažkodėl visuomet būdavo prikrauta purienų :D
AtsakytiPanaikinti